Ghid de bună purtare pentru cerșetori la Salzburg

ghid.jpg

Coperta ghidului publicat de primăria din Salzburg

Cerşetoria e resimţită ca o problemă tot mai acută în Austria. Anumite regiuni austriece precum Tirolul au încercat interzicerea totală a cerşitului. Au fost nevoite să renunţe după ce Curtea Supremă a declarat măsura drept “neconstituţională”. Oraşul Graz încercase să le interzică doar accesul în unele zone ale urbei. Alte oraşe din nordul Austriei au încercat interzicerea cerşetoriei organizate. Fiecare oraş, fiecare provincie încearcă acum să rezolve fenomenul în stil propriu, prin anumite măsuri sociale ori restricţii. Unele dau dovadă de imaginaţie şi de mult optimism.  E şi cazul Salzburgului, care a decis să adopte un fel de ghid de bună purtare pentru cerşetori.

Poliţia austriacă estimează că în întreaga ţară sunt 2.000 - 2.500 de cerşetori cu totul, majoritatea în Viena. Din aceştia, 1.100 ar fi români şi circa jumătate ar face parte din reţele de cerşetorie organizată. Este ce preciza Gerald Tatzgern, un oficial al poliţiei, pentru cotidianul Die Presse.

Şi, din ce relatează presa austriacă, austriecii sunt din ce în ce mai incomodaţi de prezenţa lor. Fiecare regiune şi fiecare oraş încearcă să limiteze cumva acest sentiment. În Tirol, e permis “cerşitul tăcut şi pasiv”, dar e interzis cel “agresiv şi de hărţuire”, precum şi cerşitul cu copii.

La Innsbruck, o importantă stațiune de ski, autoritățile se gândesc dacă să interzică cerșetoria pe anumite străzi, la anumite ore.  La Graz, primarul vrea să delimiteze zonele de cerșit, iar cerșetorii trebuie să ceară permis. Ideea este să limiteze numărul de cerșetori activi zilnic.

 

Salzburg vrea disciplină nemțească pentru cerșetori

 

Problema cerşetorilor a fost o temă centrală a campaniei electorale municipale din Salzburg din această vară.

Salzburg a decis să le impună doar puțină disciplină acestor cerșetori, fie ei de naționalitate română ori ungară ori sârbă. Drept pentru care Consiliul local a aprobat tipărirea unui ghid cu mai multe reguli de bună purtare ce trebuie respectate de cerșetori.

Are 20 de pagini și e redactat în cinci limbi: germană, română, ungară, bulgară și romani. Plus că e însoțit de pictograme, încât orice confuzie devine imposibilă.

Care sunt însă regulile pe care vor trebui să le citească și să le respecte cei aproximativ 150 de cerșetori din orașul natal al lui Mozart ?

“Cerșitul cu copii e interzis”. “Pentru cerșit cu orice instrument muzical ai nevoie de permis”. Tot interzise le sunt atingerea celor care trec pe stradă, urmărirea potențialilor donatori sau agresarea lor, inclusiv verbală.

 

« Nu aveti nevoie să cerșiți decât în liniște, decât singur », sună o altă regulă. Există mai multe locuri în fața cărora nimeni nu are voie să stea și să ceară bani : în fața restaurantelor, a cișmelelor, la intrările caselor, în magazine. Cât despre cei care vor să cerșească în mijloacele de transport, sunt liberi să o facă, dar cu o condiție : să își cumpere bilet !

Există și un set de reguli de bună conviețuire în societate. Cea mai importantă ar fi că gunoiul trebuie aruncat în pubele, nu pe străzi sau pe spațiile verzi. Apoi, că trebui utilizate toaletele publice. În cursul nopții, trebuie ca și cerșetorii să păstreze liniștea. Nu e permisă nici înșelarea cetățenilor, de pildă prin simularea unui handicap fizic. Sunt în total 17 reguli.

Nu sunt însă uitați nici cei aflați de cealaltă parte a baricadei, cetățenii urbei. Acestora li se spune că e alegerea lor dacă dau ceva sau nu cerșetorilor, dar sunt sfătuiți, de dragul omeniei, să fie amabili cu cerștorii care sunt de multe ori migranți ai sărăciei, oameni care nu-și pot hrăni familiile. De vreme ce prea puțini din ei vorbesc germana, locuitorii din Salzburg sunt îndemnați să folosească cuvinte simple cu ei.

Cărticica de buzunar a fost deja tipărită în 3.000 de exemplare. Bineînețeles, va fi distribuită celor câteva zeci de cerșetori în primă instanță. Oficialii locali au explicat că intenția nu este de a-i pedepsi pe cei săraci, ci să explice prevederile legale și normele unui trai în comun civilizat. Salzburg e controlat de social democrați, SPO, unul din partidele din coaliția de guvernare.

546

Facebook comments