Ştii ce poate face Europa pentru tine?

youth-move-circula-europa.png

Youth on the move

Timp de trei zile la Marsilia oficiali europeni, voluntari, autorităţi locale s-au străduit să prezinte cât mai bine oportunităţile pe care le au tinerii din blocul comunitar  - tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă.Au venit la Marsilia să afle răspunsul reprezentanţi din 60 de oraşe europene în cadrul acţiunii Tineret în Mişcare, organizată de Direcţia Generală pentru Educaţie, Tineret şi Cultură a Comisiei Europene.

Cum te poate ajuta reţeaua Eures să-ţi găseşti o slujbă? Acţiunea organizată de instituţiile europene la Marsilia a încercat să ofere celor interesaţi un răspuns cât mai clar.

Asta în condiţiile în care chiar şi în Franţa multe persoane nu ştiu ce poate face Comisia Europeană pentru ele. Tinerii au nevoie de informaţii şi trebuie să înţeleagă cum funcţionează Eures, cum îi poate ajuta mai exact această reţea să-şi găsească o slujbă. Eures îţi poate oferi o mulţime de sfaturi bune despre cum să-ţi cauţi un loc de muncă şi cum să aplici pentru el. Câteodată, putem  chiar  sfătui tinerii şi în privinţa oraşului pe care e cel mai bine  să-l aleagă  sau a ţării, explică Natalie Roche, consilier Eures în Franţa.

Acest eveniment e important pentru mine pentru că mulţi nu ştiu în Franţa exact ce poate face pentru ei Comisia Europeană. Vorbesc aici despre beneficii, despre suportul financiar acordat pentru educaţie, pentru programele pentru tineri şi sectorul muncii. Aşadar e esenţial să organizăm astfel de evenimente de informare pentru a veni mai aproape de tineri şi a le explica ce pot face reţelele europene pentru ei.

Poate îi putem ajuta. Multă lume nu ştie exact ce beneficii acordă EURES. Tinerii nu au informaţii despre consultanţii Eures care stau la dispoziţia lor şi le pot explica faptul că şi dacă nu au diplome şi nu vorbesc foarte bine limba unor ţări din UE, pot face nişte cursuri de limbă şi apoi un internship în companiile dintr-un alt stat european. Ei pot trăi astfel o primă experienţă într-un alt stat din blocul comunitar şi apoi se pot întoarce în Franţa, sau de ce nu pot rămâne în altă ţară din UE unde îşi pot căuta un job. Le recomand tinerilor să vină să vorbească cu noi. Le putem recomanda o serie de programe în care se pot înscrie pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbi străine, apoi imediat ce vorbesc fluent limba ţării în care vor să meargă, pot căuta un job mai bun în domeniul în care activează. Cred că acesta este principalul obiectiv al reţelei Eures.

Cel mai des tinerii ne întreabă ce putem face pentru ei. Un tânăr jurnalist ne-a spus că vrea să lucreze în Marea Britanie şi ne-a întrebat unde poate găsi un loc de muncă, un loc în care să locuiască şi ne-a cerut o estimare a costurilor de acolo. Există întrebări legate şi de drepturile sociale, e mare numărul celor care nu ştiu ce oportunităţi au. Noi nu avem pretenţia să afirmăm că avem toate informaţiile legate de ofertele de job din întreaga UE. Ştim, de exemplu, că e mult mai uşor să îţi găseşti un job ca asistentă, e nevoie de astfel de oameni peste tot – singura barieră e limba. Am avut în această dimineaţă o tânără care e muncitor social şi ne-a cerut oportunităţi de job în UE. Ştiu de exemplu că se caută aşa ceva în Germania. Tinerii francezi vor să meargă cu precădere în Marea Britanie, la Londra, noi îi sfătuim să aleagă alte oraşe pentru că în Londra se găsesc greu joburi. În plus, acolo sunt mulţi francezi iar odată ce se anturează cu ei, şansele să îşi îmbunătăţească cunoştinţele de engleză scad vertiginos”.

Helena este o tânără din Germania care studiază Ştiinţe Politice în Franţa. Pentru ea este vital să se poată mişca liber în Uniunea Europeană. Fără sprijinul programelor europene, Helena recunoaşte că nu ar putea să-şi permită să locuiască în Franţa, pentru că este foarte scump. Studiile mele sunt susţinute atât de universităţile din Germania şi Franţa, dar şi de programul Erasmus, referindu-mă la costuri. Deci am primit şi nişte bani din acest program Erasmus pentru că este destul de costisitor să studiezi aşa, mutându-te dintr-o ţară în alta. Cred că este foarte important totuşi să te mişti, să descoperi alte culturi care se află totuşi atât de aproape. Sunt atât de multe locuri de văzut, atât de aproape, atât de multe limbi apropiate, atât de multe culturi...ador să cutreier prin Europa.

De ce Tineret în Mişcare la Marsilia?

Pentru că Marsilia este capitală culturală pe 2013. Tocmai de aceea a fost şi aleasă să găzduiască evenimentul “Tineret  în mişcare”, explică Michel Magnier, şeful Direcţiei Generale pentru Cultură. Din poziţia de capitală culturală, Marsilia se descurcă foarte bine, dar rămân în continuare nerezolvate probleme mari de imagine.

Tocmai de aceea Tineret în mişcare se doreşte a fi şi un mesaj de încurajare pentru Marsilia, de speranţă pentru un oraş care are de înfruntat o rată mare a şomajului şi  alte probleme sociale.

Anul acesta ni s-a părut absolut relevant să venim în Marsilia, capitala culturală europeană, pentru că Marsilia este capitală europeană. Ştiţi că în fiecare an există două capitale, europene, Marsilia e una din ele. Ni s-a părut o bună oportunitate să fim aici pentru că evenimentul atrage multe persoane şi atunci ne-am spus că ar fi bine  să cuprindem un public cât mai larg. E drept că şomajul este ridicat aici – noi vrem să transmitem însă un mesaj optimist. Dacă te muţi, dacă eşti dispus la schimbări, îţi măreşti şansele de a găsi un loc de muncă mai bun, îţi măreşti şansele de a-ţi îmbunătăţii modul de a avea o viaţă mai bună”

Cu ocazia zilelor dedicate acţiunii „Tineret în mişcare”, multe persoane tinere din Marsilia au avut ocazia să înţeleagă exact ce posibilităţi le oferă vastul pachet legislativ european  privind educaţia şi ocuparea forţei de muncă.

Cyril Robin – Champigneul este şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Marsilia.

Care este oportunitatea oferită tinerilor pe care o găseşte cea mai atractivă?

Este important, aşadar, ca tinerii să afle ce oportunităţi au important să înveţe să fie mobili atât în oraşul lor, în ţara lor, dar şi în Europa. În acest sens Erasmus este ajutorul cel mai evident pe care-l oferă Uniunea Europeană.

În acest sens directorul Erasmus Franţa, Antoine Godber, spune că Erasmus+  înseamnă în primul rând mai mulţi bani pentru oportunităţi mai mari.

Acest Erasmus plus este o oportunitate pentru tineri să fie  mobili,  nu doar  în Europa, ci în lumea întreagă. În primul rând sunt mai mulţi bani, ceea ce e minunat în condiţiile în care multe ţări se confruntă cu probleme financiare aşa că nu e foarte uşor să facă rost în această perioadă de şi mai mulţi bani. Aşadar, e o oportunitate ţinând cont de această criză mondială. Dar în acelaşi timp avem nevoie de mai mute competenţe. Un al treilea aspect ar fi că facem o tranziţie de la ajutorul individual pe care îl oferim pentru mobilitate spre noi parteneriate globale. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că vrem să finanţăm proiecte care implică tinerii, studenţi, dar care implică şi profesori, cercetători, organizaţii neguvernamentale, autorităţi locale. Ne-ar plăcea să fim implicaţi într-un proiect pedagogi sau academic.

Programul Tineretul în mişcare îşi propune să îmbunătăţească nivelul de educaţie şi să reducă şomajul în rândul tinerilor.  În UE, aproximativ 5,5 milioane de tineri sunt şomeri, ceea ce înseamnă că 1 din 5 cetăţeni europeni sub vârsta de 25 de ani nu îşi poate găsi un loc de muncă, deşi ar dori. Prin Tineret în Mişcare, aceştia sunt încurajaţi să profite de burse europene pentru a studia sau pentru a urma cursuri de formare în altă ţară. 

Rubrică realizată cu sprijinul Direcţiei Generale pentru Educaţie, Tineret şi Cultură a Comisiei Europene.

Reportaj realizat de Andreea Orosz