Etichetă “ făcut în casă” pentru restaurantele din Franţa

Deputatii de la Paris au adoptat joi seară în prima lectură un proiect de lege privind consumul, o lege care odată ce va fi adoptată definitiv va avea implicaţii multiple în viaţa cotidiană a francezilor. Astfel li se va impune patronilor de restaurante să afişeze o nouă etichetă, "fabricat la faţa locului", pentru produsele realizate în bucătăria proprie.

Cum să faci diferenţa între "adevăratele" restaurante şi cele care nu-ţi servesc decât semipreparate încălzite la cuptorul cu microunde? Imposibil în ziua de astăzi pentru consumatorul francez sau turistul străin să le deosebească pe cele două.

Scandalul cu lasagna cu carne de cal a grăbit adoptarea unor noi măsuri în Hexagon. Francezii - şi nu numai ei - îsi doresc mai multă transparenţă înainte să manânce ceva.

Un prim pas a fost aşadar făcut în Adunarea naţională. "Făcut în casă", cu alte cuvinte "fabricat în propria bucătărie, la faţa locului". Iată noul afiş care în curând va apărea - sau nu - pe vitrinele şi în meniurile restaurantelor franceze.

Pentru a beneficia de această denumire, produsele culinare servite clienţilor vor trebui să fie "preparate, elaborate, transformate în bucătăria restaurantului respectiv pe bază de produse brute". Brute, adică crude, proaspete sau congelate.

Restaurantele vor avea obligaţia să afişeze această menţiune, cele care nu o au lăsând să se înţeleagă că vând doar produse încălzite, fabricate deci în altă parte sau industriale. Utilizarea frauduloasă a noii denumiri va fi asimilitată cu o practică comercială frauduloasă şi va fi pasibilă cu sancţiuni penale.

Specialiştii sectorului au fost şi rămân divizaţi în privinţa acestor noi reglementări încă neclare care urmăresc în fapt să promoveze mai bine bucătăria locală. Trebuie dealtfel să precizăm că textul adoptat de deputaţi riscă să sufere modificări în momentul trecerii lui prin senatul francez. Se asteaptă deasemenea precizări ce vor fi făcute prin decret odată ce legea va fi definitiv adoptată.

Ministrul comerţului şi-ar fi dorit ca apelaţiunea să fie doar facultativă, ea devine însă obligatorie. O serie de aleşi dar şi de patroni de localuri şi-ar fi dorit ca denumirea de "restaurant" să fie rezervată doar celor care "pregătesc toată mâncarea la faţa locului", o măsură ce-ar fi fost mai lizibilă şi mai eficientă. Ideea a fost însă respinsă, poate că ea va reveni în actualitate odată cu amendarea textului.

Cum remarca un gastronom citat de ziarul Le Figaro, "problema este că Franta suferă deja de o supralicitare tehnocratică cu texte şi norme inaplicabile".