Vizita lui Will și Kate la Antipozi - un succes de imagine pentru monarhia britanică

kate-new-zealand2--a.jpg

Ducele şi ducesa de Cambrige, împreună cu fiul lor, în Noua Zeelandă

Prințul William, nepotul Reginei Elisabeta a II-a, și soția sa Katherine, Ducesa de Cambridge, se bucură de un mare succes în turneul lor de 19 zile în Noua Zeelandă și Australia. Will și Kate, cum îi numește presa, însoțit de fiul lor, George i-au fermecat cu comportamentul lor pe mulți australieni și neo-zeelandezi, întârind prestigiul monarhiei britanice în aceste două țări din emisfera sudică.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Prințul George, care împlinește marți nouă luni, a fost de departe favoritul publicului și al presei în acest tur regal, la prima sa apariție într-un turneu peste hotare.

Atât de popular încât el a fost ținta numeroșilor paparazzi care au vânat de la depărtare cu obiectivele lor familia princiară chiar în ziua lor de odihnă, luni, înaintea unei vizite a lui Will și Kate la spectaculoasele stânci Uluru din centrul Australiei, prilej cu care fiul lor urmează să rămână în capitala Canberra împreună cu bona lui.

Potrivit unor informații neoficiale, Palatul Buckingham și-ar fi exprimat nemulțumirea cu privire la această intruziune în viața privată a cuplului princiar.

În topul popularității, după George urmează mama sa, Kate, care cu zâmbetul și ușurința comunicării cu publicul aduce aminte de Prințesa Diana, mama lui Will, care a vizitat Asutralia acum 31 de ani, împreună cu soțul ei, Prințul moștenitor  Charles.

Australienii și neo-zeelandezii apreciază stilul informal al Ducesei, dar și atitudinea relaxată a lui Will, care spre deosebire de tatăl său nu pare deloc deranjat de faptul că e eclipsat de soția sa.

Turul la Antipozi reprezintă o sensibilă ridicare a importanței  pe care Will și Kate o joacă în activitatea familiei regale britanice, într-o săptămână în care Regina Elisabeta a împlinit 88 de ani și și-a redus aparițiile în public, la unele dintre acestea fiind înlocuită de Prințul Charles și, iată acum, de Prințul William și strănepotul ei, Prințul George. Cei trei prinți sunt, în această ordine, urmași la tron.

Imaginea familiei regale este crucială în aceste două importante țări sudice din Commonwealth, unde regina este în continuare șef al statului.

Sondajele de opinie arată că în Australia 51% se pronunță în favoarea păstrării monarhiei, în timp ce 42% sunt în favoarea instaurării republicii. Un procentaj similar celui de la referendumul din 1999, când raportul în favoarea monarhiei a fost de 55 – 45%.

În Noua Zeelandă, unde sondaje recente indică un scor mult mai strâns, 46 – 44% în favoarea status-quo-ului, actualul prim ministru conservator, John Key, spunea că instaurarea republicii în țara sa este inevitabilă, dar nu în timpul mandatului său.
  
Dar astfel de sondaje mai puțin promițătoare pentru monarhie la antipozi au mai fost și în trecut, iar familia regală britanică a arătat că știe să se adapteze odată cu trecerea timpului, iar turneul lui Will, Kate și George este o probă în acest sens.    

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej