Au câștigat taximetriștii lupta cu Uber? Anunțul Gabrielei Firea și reacția companiei americane

firea.jpg

Image source: 
gabriela-firea.ro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, după o întâlnire cu reprezentanţii taximetriştilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale. La întâlnirea cu edilul, taximetriștii au criticat din nou serviciul de transport UBER. La scurt timp, compania americană a emis un răspuns oficial.

Uber a reacţionat la scurt timp de la decizia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a interzice toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, spunând că serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti.

"Peste 350.000 de bucureşteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice şi mii de şoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicaţiei şi contribuie la bugetul public. Ne dorim să discutăm despre viitorul industriei de transport împreună cu municipalitatea şi cu alţi actori din industrie pentru a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori şi pentru oraş", afirmă reprezentanţii Uber, într-un comunicat de presă transmis luni seară.

Oficialii Uber mai spun că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureştenilor cele mai bune servicii de transport.

Conform acestora, anul trecut, 100 de parteneri Uber au contribuit cu aproximativ 320.000 de lei taxe la bugetul de stat, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit şi contribuţii salariale. În Bucureşti, peste 15% din utilizatori sunt turişti.

Uber este prezent în 21 din ţările membre UE, iar la nivel mondial,  în peste 650 de oraşe din peste 75 de ţări.

Firea: Vor fi reguli clare pentru toţi cei care practică taximetria în Capitală

Primarul Capitalei a anunţat luni, după o întâlnire cu reprezentanţii taximetriştilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, aceştia reclamând, printre altele, "concurenţa neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie". În mai multe rânduri taximetriştii din Bucureşti, dar şi cei din alte oraşe, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de serviciul de transport UBER, la sfârşitul lunii noiembrie, în Capitală, zeci de taxiuri mergând în coloană prin zonele aglomerate ale oraşului, în semn de protest.

”Vom promova în următoarea şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti un nou proiect de hotărâre ce va stabili norme şi reguli clare pentru toţi cei care practică taximetria în Capitală, astfel încât, atât bucureştenii, cât şi turiştii, să poată folosi acest serviciu cu încredere şi în deplină siguranţă, beneficiind de aceeaşi calitate a transportului în regim de taxi ca în marile capitale europene. Concret, prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de inchiriere, precum şi în cele ale HCGMB 78/2008 şi ale Codului Fiscal. Toţi cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligaţi să respecte acest regulament. Îi anunţ pe toţi cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate”, a declarat Firea la întâlnirea care a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, cu reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), pentru a analiza problemele cu care se confrunta operatorii de taxi din Capitală.

Conform unui comunicat, reprezentanţii asociaţiei i-au prezentat Primarului General o serie de revendicari ale asociaţiilor taximetriştilor licenţiaţi, care reclamă, printre altele, "concurenţa neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie".

De asemenea, conform noulului regulament, operatorii de taxi vor fi obligati să aibă o ţinută civilizată, un limbaj adecvat, maşini curate şi care să garanteze siguranţa pasagerilor.

Primarul General a atras atenţia că persoanele care practică ilegal aceasta activitate "nu garantează siguranţa ceăţtenilor, nefiind supuse niciunui control legal".