Pesticidele de pe citrice: Interzise sau nu?

Bâlbâială a autorităților pe un subiect delicat: folosirea pesticidele în conservarea citricelor. Directorul general al ANPC, Paul Anghel, avertiza la sfârșitul săptămânii trecute consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără. Motivul: unele citrice sunt conservate cu Imazalil, un pesticid foarte periculos și interzis pe piața europeană, susținea șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

În replică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță într-un comunicat că pesticidul este autorizat.

ANSVSA mai spune că în urma controalelor efectuate în 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.

Problema e că etichetele nu sunt la îndemâna consumatorilor, iar autoritățile nu oferă suficiente informații, spune Costel Stanciu de la Asociația Pro Consumatori (AUDIO) 

Costel Stanciu: Noi am sesizat acest aspect încă de anul trecut, în urma unui studiu realizat asupra fructelor importate și comercializate în marile structuri comerciale. Am constat că pe amblajele colective există informații referitoare la tratarea acelor fructe cu mai multe pesticide, până la cinci tipuri. Din păcate această informație nu apare alături de preț pe eticheta care este vizibilă consumatorului. Informațiile apar pe ambalajul colectiv și sunt menționate cu caractere foarte mici, greu de deslușit cu ochiul liber.

Este nevoie de o lupă pentru acest lucru. Autoritățile ar trebui să oblige comercianții să afișeze aceste informații pe eticheta produsului respectiv și să îi oblige pe producători și în privința mărimii fontului cu care apar aceste informații pentru ca noi, consumatorii, să ne dăm seama de anumite lucruri, să evităm să le dăm copiilor noștri spre consum fructe care se importă și de la mii de kilometrii distanță. Se aduc din Australia, din America de Sud. Substanțele acestea se aplică și pe fructele cu coajă subțire. Mai mult, după ce se aplică trei, patru tipuri de pesticide, se mai și ceruiesc. Se aplică o ceară peste tratamentul respectiv, astfel încât acele fructe să reziste mai mult pe durata transportului, care merge până la câteva săptămâni, plus perioada de timp de depozitare din cadrul suprafeței comerciale respective.

 

Reporter: Să revenim, totuși, la declarația directorul Autorității pentru Protecția Consumatorilor. Dânsul îndemna consumatorii să citească etichetele cu atenție. După cum spuneați dumneavoastră, etichetele disponibile pentru consumatori nu prea sunt clarificatoare.

 

C.S: Exact. Informațiile despre tratamentele chimice aplicate fructelor și legumelor importate de la mii de kilometri nu apar pe eticheta tipului de fruct sau legumă aflat la vânzare.

 

Rep: Pe de altă parte, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a reacționat astăzi printr-un comunicat prin care spune că imazalilul, meționat de șeful ANPC, este o substanță utilizată pentru protecția plantelor, autorizată în România și în alte 24 de state membre UE. În aceste condiții, este un pesticid aprobat, care, într-adevăr, nu are voie să depășească anumit limite?

 

C.S: Există două instituții ale statului, care ar trebui periodic, cu o frecvență foarte mare, dacă nu săptămânal, să preleveze din suprafețele de comercializare, fructe și legume importate de la mii de kilometri și să analizeze dacă calitățile permise de legislația europenă în vigoare se respectă în cazul acestora. S-ar putea să avem surprize. O cantitate de 5mg per kilogram produs este o cantitate care poate fi depășită cu ușurință. Unii producători pot să abuzeze de aceste substanțe chimice în ideea de a conserva pentru o perioadă mai mare de timp fructele și legumele respective. Cu siguranță, se pot depista și cantități peste limita admisă în produsele respective.

 

Rep: Tot ANSVSA ne amintește că este singura autoritate competentă să facă aceasta.

 

C.S: Mai este și Autoritatea Națională Fitosanitară. Statul român are două instituții care au atribuții pe acestă zonă. Autoritatea Națională Fitosanitară verifică legumele și fructele autohtone, iar ANSVSA are obligația să verifice fructele și legumele importate.

 

Rep: În cazul citricelor este clar că este în primetrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare. Autoritatea precizează tot în acest comunicat că s-au făcut controale și că nu au fost găsite limite depășite ale pesticidelor. Declarațiile directorului general al  Autorității au fost ușor ambigue. Dânsul nu spune ce se întâmplă cu acele etichete găsite în neregulă. Am fi vrut să îl întrebăm, să aflăm exact ce s-a întâmplat cu acele produse. Sunt sau nu retrase?

 

C.S: Legislația privind protecția consumatorilor, OG 21/1992, pe care o considerăm constituția consumatorului român, menționează foarte clar un aspect legat de informarea completă, corectă și precisă a consumatorilor. Astfel de informații  trebuie trecute pe etichetele aferente produselor. Se încalcă un drept al consumatorului, de a fi informat corect și complet.

352

Facebook comments