Doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Ce s-a schimbat?

colectiv.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Mii de oameni din București și alte orașe ale țării, au adus la sfârșitul săptămânii trecute un omagiu celor 65 de victime ale tragediei din clubul bucureștean Colectiv. În Capitală a fost un Marș al chitarelor sau un marș al aducerii aminte, după cum anunță Asociația Colectiv Goodbye to Gravity 3010.

Părinți ai tinerilor decedați în club, rude, supraviețuitori ale căror răni le provoacă și acum durere ori români simpli au ținut un moment de reculegere în fața fostei fabrici Pionierul din București.

 Peste 50 de răniți au ajuns la Spitalul Floreasca din București în acea seară. Spitalul avea o secție specială de arși - și deși fusese inaugurată de autorități ea nu funcționa la acea vreme. Recent au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, şi Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziţiile făcute pentru Secţia de mari arşi din cadrul unităţii.

Tragedia din Colectiv a scos la iveală și problemele de la Spitalul de Arși, dar și de la alte unități medicale care foloseau dezinfectanți diluați.

Singura investiție finalizată de după Colectiv pare a fi modernizarea secției de terapie intensivă de la Spitalul de Arși.

Totuși, România nu este pregătită nici acum să facă față unei situații similare. O recunoaște chiar actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog:

 
Doi ani de la tragedia din Clubul Colectiv