Dosarul Colectiv. Eugen Iancu: „Statul este vinovat, nu este garant în acest proces”

Dosar Colectiv

Image source: 
Sursa foto: pixabay

Un nou termen în dosarul Colectiv are loc luni la Tribunalul Capitalei. Instanţa va decide dacă statul român va fi chemat ca garant al plăţii despăgubirilor. Eugen Iancu, membru fondator al Asociaţiei Colectiv GTG 3010, spune la RFI că instituţiile statului şi societatea în ansamblu nu au învăţat nimic din cazul Colectiv.

Eugen Iancu critică tergiversarea procesului Colectiv: „Ţinând cont că mai sunt şapte zile şi se fac doi ani de la Colectiv, aştept şi eu să văd că începe procesul odată. Mi se pare inadmisibil faptul că noi cerem ca statul să fie garant, când de fapt statul are o foarte mare vină, reprezentanţii statului, pompierii, toţi cei care trebuiau să autorizeze acel club, de la primării, de la autoritatea în construcţii, nimeni nu şi-a făcut treaba. Deci statul este vinovat, nu este garant în acest proces. Sau aşa ar trebui. Eu aştept să văd că vinovaţii sunt judecaţi, că-şi vor primi pedepsele. Numai că vedem că timp de doi ani s-a tot tergiversat, ba nu avem traducător de italiană, ba nu avem nu ştiu ce parte civilă, pe care nu o găsim sau nu o identificăm. Ne tot învârtim. Nu amânăm procesul pentru expertize, nu amânăm procesul pentru lucruri importante, ci ne agăţăm de tot felul de tertipuri”.

Au învăţat ceva instituţiile statului şi societatea în ansamblu din cazul Colectiv? „Nu, absolut nimic. Acum două săptămâni, cred, în urma deselor atacuri făcute şi de societatea civilă şi de presă privind autorizarea şcolilor în Bucureşti, unde sunt autorizate doar 44 de şcoli, decizia a fost înfiinţarea unor comisii care să verifice şcolile, iar concluzia va fi una singură: trebuie să schimbăm în lege două-trei cuvinte, astfel încât şcolile să devină autorizabile. Nu se va trece la modificarea unor uşi, la instalarea unor detectoare de fum sau de alte pericole. Cred că totul va fi făcut strict româneşte: ascundem gunoiul sub preş, nu recunoaştem nimic şi dacă vreodată va lua foc vreo şcoală sau va cădea un tavan, cum s-a întâmplat chiar în primăvara asta, să ne rugăm să nu fie copiii noştri acolo”, declară Eugen Iancu.

 
Eugen Iancu, despre noul termen din dosarul Colectiv