Referendumul catalan a provocat deja o incurabilă fractură socială

catalonia.gif

Garda Civilă Spaniolă a confiscat joi aproape 3 milioane de buletine de vot pregătite pentru referendum. În același timp, au avut loc demonstrații cu zeci de mii de persoane - elevi si studenți s-au mobilizat pentru a demonstra în favoarea independenței, iar profesorii catalani, în cadrul unui miting, i-au înmânat președintelui Carles Puigdemont cheile de la sălile de clasă, un gest simbolic prin care se sugerează disponibilitatea de a pune clădirile instituțiilor de învățământ la dispoziția organizatorilor.
Sursa imaginii: 
RFI

Mai sunt doar 48 de ore până la polemicul referendum separatist, iar starea de spirit în Catalonia continuă să fie la fel de tensionată.  Declarațiile responsabililor politici, atât de o parte cât și de cealaltă, continuă să adâncească fractura socială care deja s-a cronicizat, iar campania pro și contra  separatismului catalan se intensifică pe măsură ce se apropie momentul incertei consultări populare.  Joi, Garda Civilă Spaniolă  a confiscat aproape 3 milioane de buletine de vot și șase milioane de plicuri  pregătite pentru referendum, dar separatiștii catalani organizează în continuare mitinguri cu zeci de mii de persoane încercând să mobilizeze electoratul favorabil  independenței.

Astăzi este ultima zi de campanie în favoarea referendumului secesionist iar confruntarea dintre Catalonia și guvernul central a continuat până joi în aceeași notă cu care am fost obișnuiți în ultimele zile. Autoritățile de la Madrid încearcă, prin intermediul instrumentelor instituționale, să demonteze structura logistică creată de organizatorii plebiscitului, iar separatiștii catalani, în frunte cu executivul regional de la Barcelona, încearcă să țină cât mai departe de ochii Gărzii Civile buletinele și urnele electorale pe care speră să le poată scoată duminică 1 octombrie și să le pună la dispoziția alegătorilor în secțiile de vot. Secții de vot care, după cum deja se știe, conform deciziei Tribunalului Suprem de Justiție, poliția catalană ar trebui să le închidă, să le sigileze și să le supravegheze pentru a împiedica desfășurarea consultării populare. Dar ministrul de interne catalan, deși afirma inițial că va executa deciziile instanței supreme , joi după-amiază își nuanțat afirmațiile, declarând că aplicarea acestui ordin va fi condiționată de riscul pe care îl presupune o astfel de atitudine, riscul de a pune în pericol ordinea publică, ceea ce se poate interpreta ca o atitudine pasiva în fața votului de duminică.

Joi Garda Civilă Spaniolă  a confiscat aproape 3 milioane de buletine de vot și șase milioane de plicuri  pregătite pentru referendum, dar în replică președintele catalan, Carles Puigdemont insistă că în ciuda tuturor acestor piedici, plebiscitul va avea loc. Ieri, Puigdemont, ca și alți membri ai executivului catalan,  au difuzat un videoclip pe  rețelele de socializare în care se putea vedea cum, în continuare, se tipăresc buletinele de vot pentru  a asigura desfășurarea plebiscitului de duminică.

Campania mișcării pentru independență continuă relativ cu aceeași forță ca și până acum, încercările autorităților centrale de a descuraja entuziasmul secesionist catalan nu au avut rezultatul scontat, joi au avut loc demonstrații cu zeci de mii de persoane elevii si studenții, care s-au mobilizat pentru a demonstra în favoarea independenței, iar profesorii catalani, în cadrul unui miting, i-au înmânat președintelui Carles Puigdemont cheile de la sălile de clasă, un gest simbolic prin care se sugerează disponibilitatea de a pune clădirile instituțiilor de învățământ la dispoziția organizatorilor.

Dar se pare că mobilizarea catalană trezește o reacție pe măsură în rândul dreptei spaniolr, unde încep să apară gesturi simbolice și pline de ostilitate. Membrii Partidul Popular al premierului Rajoy  au lansat joi un video în care denunțau hispanofobia catalană. Filmul, al cărui scop nedisimulat era de radicalizarea poziției împotriva separatismului catalan, a fost aspru criticat în mediile politice de la Madrid și chiar de către apropiații premierului, care s-au  simțit vădit incomodați de criticile presei. 

Dar criza catalană deja nu mai este o problemă politică, Banca Națională a Spaniei avertiza joi, în cadru unui raport, că o escaladare a tensiunii poate avea grave consecințe economice, afectând creșterea economică și  reducerea șomajului. Pe de altă parte, analiștii de la JP Morgan au transmis un avertisment clar clienților lor, recomandându-le să nu mai investească în Spania și  să se reorienteze către piața financiară portugheză sau germană.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania