Pagina de istorie: Controversele din jurul morţii Papei Ioan Paul I

papa_ioan_paul_1.jpg

Mormântul Papei Ioan Paul I de la Basilica San Pietro
Image source: 
wikipedia.org / public domain

Acum aproape 40 de ani, pe 28 septembrie, Papa Ioan Paul I, cunoscut şi ca “papa care zâmbea întotdeauna”, a murit subit, la doar o lună după ce fusese ales cap al Bisericii Catolice. A fost printre cele mai scurte pontificate din istoria papalităţii. Moartea sa a făcut ca lumea catolică să aibă parte, în 1978, de trei papi. Mai mult, a iscat adevărate teorii ale consipraţiei cu privire la cauza morţii sale. Aflaţi povestea Papei Ioan Paul I din Pagina de istorie.

Albino Luciani, după numele său laic, a devenit preot al Bisericii Romano-Catolice la vârsta de 23 de ani. A fost numit  episcop de către Papa Ioan al XXIII-lea în 1958, iar  în 1970 devine Patriarhul Veneției, sub pontificatul lui Paul al VI-lea, iar trei ani mai tarziu, cardinal. În urma morţii Papei Paul al VI-lea, Albino Luciani este ales papă. Ioan Paul I a fost primul papă din istorie care și-a ales un nume dublu, în cinstea celor doi predecesori ai săi direcți, Papa Ioan XXIII și Papa Paul VI. Totodată, el a fost primul, și până în momentul de față singurul, papă care a utilizat formula “întâi” în titulatura oficială a numelui său. Însă nu a condus Biserica Catolică şi Oraşul-stat Vatican decât 33 de zile, între 26 august şi 28 septembrie 1978.

Moartea sa fulgerătoare, în noaptea de 28/29 septembrie 1978, a făcut ca în acel an să existe trei papi: Paul al VI-lea, Ioan Paul I, urmat de Ioan Paul al II-lea. O astfel de situaţie mai fusese întâlnită, de exemplu, în anul 1605, când Papa Leon al XI-lea a stat pe scaunul papal doar 26 de zile de la alegerea sa, ceea ce a făcut ca în acel an să fie aleşi tot trei papi.

În contrast cu foarte scurta carieră de papă a lui Ioan Paul I, cel care i-a urmat și care i-a împărtășit titulatura papală, Papa Ioan Paul al II-lea, urma să dețină unul dintre cele mai lungi pontificate din istoria papalității.

Moartea subită a Papei Ioan Paul I a iscat adevărate teorii ale conspiraţiei. Acestea au fost alimentate şi de faptul că o cutumă a Bisericii Catolice este ca papilor decedaţi să nu li se facă autopsie. În privinţa Papei Ioan Paul I, cauza oficială a morţii sale a fost un atac de cord. Presa vremii specula faptul că moartea papei ar fi survenit imediat după ce, în primele zile după alegerea sa, declarase că anumite lucruri din Vatican trebuie schimbate, inclusiv persoanele care le-au generat. Atunci, exista un întreg scandal legat de Banca Vaticanului care ar fi făcut afaceri cu mafia şi, în trecut, chiar cu Hitler şi Musolini. Alte ipoteze privind moartea papei făceau referire la o lojă masonică care activa în interiorul Vaticanului și care avea tot interesul să elimine un papă ferm, incomod pentru mulți.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 28 septembrie 2017