Mircea Vasilescu: Mai bine ardem manualele auxiliare în piaţa publică şi gata, omorâm simbolic cărţile neaprobate!

mircea_vasilescu.jpg

Mircea Vasilescu

Tonul folosit de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, în relaţia cu profesorii este nepotrivit, spune la RFI Mircea Vasilescu, editorialist la Dilema Veche. El comentează scandalul provocat de nota trimisă recent de minister, prin care profesorii care folosesc manuale auxiliare neautorizate sunt ameninţaţi cu plângerea penală.

Decizia lui Liviu Pop privind manualele auxiliare a provocat confuzie în multe unităţi de învăţământ, atrage atenţia Mircea Vasilescu: “Nu mi se pare potrivit să ameninţi profesorii cu organele abilitate ale statului, pentru că folosesc nişte cărţi şi nişte auxiliare didactice, pe care le-au folosit până în iunie. Ce s-a schimbat fundamental, care e marele pericol pe care-l reprezintă auxiliarele, dacă profesorii trebuie ameninţaţi?”.

Ce înseamnă de fapt manuale auxiliare? “Chiar termenul de auxiliare nu spune clar de unde până unde se întinde. De la o materie la alta, profesorii folosesc şi nu de acum, de multă vreme, tot felul de cărţi, antologii, culegeri de probleme la Matematică şi la Fizică. În zilele noastre multimedia mai folosesc şi filmuleţe documentare, alte lucruri de toate felurile. Nimic din toate astea nu mai funcţionează? Dacă la o clasă, să zicem, profesorul le arată elevilor un filmuleţ de pe YouTube, care-i cu acces liber, e voie sau nu? Trebuie să ceară voie de la minister să le arate un film despre istorie, geografie sau un film ştiinţific?”, se întreabă Mircea Vasilescu.

“Am citit şi eu, nu ştiu cât e de adevărat, dar s-ar părea că este, că unii inspectori şi directori s-au apucat să-i caute pe copii în ghiozdane, să vadă dacă au cărţi interzise. Păi, hai mai bine să le ardem în piaţa publică, frumos, într-o ceremonie care aminteşte de vremuri negre şi gata, omorâm simbolic cărţile pe care nu le-a aprobat ministerul! Bine, trebuie să le aprobe ministerul. De acord. Dar când faci asta? A început şcoala. Când se hotărăşte să le aprobe, pe ce criterii?”, se întreabă editorialistul Dilema Veche.

 
Mircea Vasilescu, despre manualele auxiliare