Expert: În România riscăm tranzitul migranților economici, nu neapărat al refugiaților

migranti.jpg

25 migranţi irakieni care intenţionau să treacă ilegal frontiera, depistaţi de poliţiştii de frontieră de la S.P.F. Nădlac
Image source: 
www.politiadefrontiera.ro

Fluxul de migrație căruia ar trebui să îi facă față România depinde de evoluția relațiilor UE cu guvernul de la Ankara, fiindcă Turcia funcționează  ca o barieră în calea valului de refugiați, spune la RFI, Mihai Sebe expert în afaceri europene.Totuși subvențiile și facilitățile economice reduse din România în comparație cu alte state contribuie la faptul că țara noastră este o cale de tranzit, nu și o destinație.

În ultima lună fugari din Siria, Iran şi Irak încearcă să ajungă în Europa printr-o nouă rută, călătorind fraudulos pe Marea Neagră, ca o alternativă la Marea Mediterană, mai ”controlată”, remarcă Franceinfo şi France2. În România ambarcațiuni pline cu zeci de migranți copii și adulți au fost interceptate în ultima perioadă, în largul coastelor Mării Negre, iar pasagerii clandestini cer azil politic.Ținta lor este totuși cu predilecție Occidentul. 

"Nu cred că în acest moment Marea Neagră reprezintă cu adevărat o rută de migrație semnificativă, riscurile apar exponențial pe măsură ce se inchid alte căi. Pe de altă parte situația din Siria pare să fie într-o stagnare ceea ce înseamnă că vom asista mai degrabă la migranți economici și nu la refugiați politic. Cele două categorii au drepturi diferite, refugiații sunt protejați de o legislație internațională.

Subvențiile și facilitățile economice din România contribuie la faptul că țara noastră este o cale de tranzit, nu și o destinație. Mai mult România nu are o comunitate foarte dezvoltată de migranți și refugiați, spre deosebire de Germania unde există o comuntitate puternică, format din conaționali ail or care îi pot ajuta să se integreze. Aceste rețele informale de ajutor lipsesc în România." spune la RFI Mihai Sebe expert în afaceri europene.

397

Facebook comments