Saint-Martin, devastată de uraganul Irma. Președintele Macron merge mâine pe insulă

saint_m.jpg

Image source: 
http://en.rfi.fr/ Netherlands Ministry of Defence/via REUTERS

Opoziția franceză cere o anchetă parlamentară asupra modului în care au reacționat autoritățile de la Paris și din teritoriile de peste mări în fața Uraganului Irma. Guvernul respinge ferm criticile, dar acceptă înființarea comisiei. Iar președintele Emmanuel Macron se pregătește să viziteze, mâine, insula Saint-Martin, grav afectată de furtună și de violențele ce au izbucnit după trecerea uraganului.

Opoziția franceză susține, citată de Reuters, că autoritățile nu au fost pregătite și că o comisie de anchetă parlamentară ar urma să arate dacă forțele militare și cele civile au fost mobilizate cum trebuie pentru a răspunde unei provocări atât de serioase. Un deputat al Republicanilor a vorbit de o lipsă gravă de anticipare și a invocat chiar un eșec al statului. 
În replica, guvernul s-a declarant deschis către o astfel de propunere:

Suntem deschiși și acceptăm o comisie parlamentară”, a declarat ministrul de Interne.
Statul trebuie să dea socoteală, atunci când există întrebări. Este rolul parlamentarilor să le pună (...) Respect asta,  dar există anumite critici care sunt un pic deplasate”, a transmis ministrul responsabil de teritoriile de peste mări. 

Pe acest fundal tensionat , președintele Emmanuel Macron , va ajunge mâine pe insula Saint-Martin, în partea de nord,  unde, cu siguranță, nu va fi primit cu mare entuziasm. Pe insulă au izbucnit violențe: grupuri armate au devastat magazinele,  băncile, au dat buzna în hotelurile care au mai rămas în picioare, iar locuitorii spun că nu mai au niciun acces la mâncare și alte produse de bază. Pe străzi au fost trimiși câteva sute de militari înarmați.

France 24 relatează că noi evacuări sunt programate astăzi și că ajutoare suplimentare au fost trimise spre insulă. 

Critici asemănătoare a primit și guvernul olandez, responsabil de administrarea sudului. Insula din Caraibe a fost distrusă  în proporție de 90%. Spitalul, aeroportul, rețelele de electricitate sau apă potabilă au suferit avarii majore. 
 

417

Facebook comments