Raport UNHCR: Numărul de migranți care ajung în Europa a scăzut la jumătate

migranti.jpeg

Migranți la sosirea în portul Lampedusa din Italia
Sursa imaginii: 
infomigrants.net / ANSA

Numărul migranților care au ajuns la granițele Europei în primele șase luni ale acestui an a scăzut la mai puțin de jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie-iunie 2017 - 99.865 de refugiați și migranți au traversat Marea Mediterană venind dinspre Nordul Africii și Turcia, față de 231.075 în aceeași perioadă a anului 2016, reiese dintr-un raport al Agenției ONU pentru refugiați UNHCR, citat de infomigrants.net.

Raportul subliniază însă că, ”în absența alternativelor legale, foarte mulți migranți vor continua să devină victimele traficanților lipsiți de scrupule și rețelelor criminale care îi supun abuzurilor și chiar îi ucid”

Principalele țări de origine ale migranților sunt, în ordine: Nigeria, Coasta de Fildeș, Bangladesh, Guinea Conakry și Gambia. Din numărul total al migranților și refugiaților 74% sunt bărbați, 15% copii și 11% femei.

Cu 94% mai puțini refugiați din Turcia

Scăderea se datorează în principal reducerii cu nu mai puțin de 94% a numărului de oameni care vin pe mare din Turcia în Grecia, precizează raportul. În schimb afluxul pe ruta Africa de Nord – Italia a rămas practic neschimbat (83.752 de persoane sosite până la sfârșitul lunii iunie).

Potrivit UNHCR în perioada amintită 2.253 de persoane și-au pierdut viața sau au fost date dispărute în timp ce traversau marea și cel puțin 40 au murit în timp ce încercau să intre în Europa sau să traverseze o țară europeană pe pământ. În aceeași perioadă a anului 2016 numărul deceselor s-a ridicat la 2.896.

Agenția ONU pentru refugiați subliniază că foarte mulți din migranții și refugiații care au ajuns în Italia venind din Libia au supraviețuit in-extremis după ce au suferit abuzuri și au traversat deșertul în condiții greu de imaginat. Dintre cei care au ajuns astfel în Italia în prima jumătate a anului, nu mai puțin de 11.400 au fost copii neînsoțiți.

Din totalul celor care au ajuns în Italia doar 40% au reușit să primească o formă sau alta de protecție socială.

O creștere a numărului de migranți s-a înregistrat în Spania, unde în primele șase luni ale anului au ajuns 9.500 de refugiați, majoritatea pe mare, față de 4.936 în aceeași perioadă a anului trecut.

Realizatorii raportului subliniază că refugiații care trec prin Grecia și Bulgaria sunt supuși deseori abuzurilor, atât din partea traficanților cât și din partea poliției locale. De asemenea au fost semnalate multe cazuri în care autoritățile din Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria, România și Spania au refuzat primirea refugiaților.