Germania: Facebook deschide al doilea centru de stergere a postarilor injurioase sau ilegale

facebook.png

Germania: Facebook deschide al doilea centru de steregere a postarilor injurioase sau ilegale
Germania: Facebook deschide al doilea centru de steregere a postarilor injurioase sau ilegale

Facebook va creste semnificativ numarul angajatilor sai din Germania. Gigantul american a anuntat recent ca va deschide la Essen, in aceasta toamna, un al doilea centru care se va ocupa de stergerea comentariilor injurioase sau ilegale. Aici vor fi angajati 500 de salariati in timp ce numarul  angajatilor de la biroul din Berlin va creste la 700.

În luna iulie, parlamentul federal german a votat "legea Facebook" prin care operatori precum Facebook, Twitter sau YouTube sunt pasibili de amenzi de până la 50 de milioane de euro dacă nu șterg în mod prompt conținutul ofensator.

Potrivit legislației din Germania, conținutul ofensator include incitarea la crimă sau la violență, amenințări, limbaj trivial sau incitarea la revoltă.

Conform noii legislații, care va intra in vigoare in octombrie, companiile sunt obligate să ofere utilizatorilor un sistem ușor de folosit, cu răspuns rapid în care se pot încărca reclamații referitoare la conținutul ofensator. Rețelele trebuie să șteargă conținutul ofensator în termen de 24 de ore de la primirea reclamației, deși intervalul în care se pot lua măsuri poate fi extins până la șapte zile în situații ambigue.

Legea a provocat controverse intense înainte de a fi votată, operatorii social media, grupurile de interese și cele pentru apărarea drepturilor civile avertizând asupra posibilelor consecințe negative.

Activiștii pentru drepturile civile au avertizat că legea ar putea duce la restrângerea libertății de exprimare pentru că operatorii vor tinde spre ștergerea conținutului ambiguu din teama de a nu fi amendați.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a spus că și-ar dori să fie luată o poziție europeană comună referitoare la acest subiect, nu 27 de variante naționale, catalogând legea germană ca "nepotrivită".

Echipa din Essen, care va actiona in cadrul unui callcenter, va lucra sub comanda centralei europene a Facebook din Dublin. Sarcina moderatorilor de comunicare pe reteaua de socializare va fi stergerea continuturilor injurioase sau amenintatoare si impunerea standardelor generale ale retelei de socializare.

Facebook a declarat că intenționează să crească numărul de angajați la nivel internațional care să se ocupe cu monitorizarea și ștergerea conținutului de la 4.500 la 7.500.