Salvamarii cer reînființarea Poliției Plajelor pentru a-i sancționa pe turiștii inconștienți. Cel puțin 18 oameni și-au pierdut viața

Mulți dintre turiști, majoritatea tineri până în 35 de ani, nu țin cont de avertismentele salvamarilor și se aventurează în mare chiar dacă pe plajă este arborat steagul roșu care interzice scăldatul în mare.

Salvamarii de pe litoral cer schimbarea legislației și vor reînființarea Poliției Plajelor, care să-i amendeze pe turiștii inconștienți.

De la începutul sezonului estival, 18 oameni au murit înecați în mare, fiind luați de curenții puternici.

Mulți dintre turiști, majoritatea tineri până în 35 de ani, nu țin cont de avertismentele salvamarilor și se aventurează în mare chiar dacă pe plajă este arborat steagul roșu care interzice scăldatul în mare.

Salvamarii nu pot face nimic altceva decât să le spună turiștilor că nu au voie în apă, dar, de cele mai multe ori, turiștii răspund agresiv. Uneori salvatorii apelează și la jandarmi, însă, chiar și așa, nu par să-i liniștească pe turiști.

Miercuri, un turist a murit înecat, după ce a intrat în apă să-și facă un selfie. De la mal, era fotografiat de soția sa, spune la RFI, coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului.

Vasile Borteș a precizat că, în aceste condiții, le-a cerut salvamarilor să nu mai intre în apă dacă sunt de părere că și viața lor este în pericol.

Dacă facem o comparație cu anii trecuți, anul acesta cele mai multe victime sunt în rândul tinerilor. Nu respectă indicațiile salvamarilor, ba din contră, ne jignesc. Noi le vrem binele. Mă uitam și zilele trecute, pe cearșafuri stau niște fete minunate, absolut superbe, iar băieții aștia se aruncă în valuri să le arate ce mari viteji sunt. Și cimiterele noastre sunt pline de astfel de viteji din păcate. Ar trebui reînființată Poliția Plajelor, să-i sancționeze drastic pe cei care încalcă legile. Dacă mă întrebați pe mine, în momentul în care s-a arborat steagul roșu, ar trebui ca noi, salvamarii, să ne retragem. Nici măcar să nu mai intervenim. Ieri (miercuri n.r.) la Jupiter un domn de 45 de ani a intrat în apă ca să-și facă o poză. Soția dânsului și cu fiul dânsului, pe mal, făceau poze. Soția îl fotografia în direct cum se îneacă. Vă dați seama - marea nu se joacă cu nimeni. L-a tras după dig și din păcate s-a înecat”, a spus la RFI Vasile Borteș.

Vasile Borteș în dialog cu Valentin Chisoceanu
594

Facebook comments