Scandalul ouălor contaminate cu pesticide ia amploare

oo.jpg

Image source: 
pixabay.com

Luxemburg devine a opta țară europeană unde s-ar fi vândut ouă contaminate cu insecticid, relatează postul belgian RTBF, care citează rezultatele unor teste de specialitate. Între timp, dosarul ia proporții și în Marea Britanie, unde numărul produselor contaminate ar fi mult mai mare comparativ cu estimările inițiale.

„Ouă contaminate  comercializate în supermarketurile Aldi și Cactus au fost scoase la vânzare pe piaţa luxemburgheză”  - a transmis guvernul luxemburghez. RTBF relatează că s-au făcut teste atât la marile magazine, cât și la producători de alimente. Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturi și în Olanda, Elveția, Germania, Belgia sau Suedia, după ce s-a aflat că ar fi fost contaminate cu Fipronil, un pesticid folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Presa internațională a relatat că pesticidul a fost distribuit fermelor avicole de o companie olandeză, chiar dacă aplicarea substanței animalelor destinate consumului este interzisă de Uniunea Europeană. 

Între timp, în Marea Britanie, Agenția responsabilă de siguranța alimentară anunță că numărul ouălor ce ar putea fi contaminate, provenind din fermele olandeze și ajunse în Regat ar putea fi mult mai mare față de estimările inițiale: în jur de 700.000, comparativ cu 21.000. Chiar și așa, FSA liniștește populația și precizează că riscurile sunt foarte mici. 

Alte state europene, printre care și România și Bulgaria au transmis că fac teste și analizează situația, chiar dacă nu au înregistrat până acum vreun caz de produse contaminate cu Fipronil. Insecticidul are, potrivit OMS, un grad moderat de periculozitate, dacă este asimilat în cantități mari de organismul uman.
 

2154

Facebook comments