Lider sindical: Angajatorii ar trebui sancționați sever dacă îi jignesc pe angajați

petru-dandea.jpg

Petru Dandea
Image source: 
RFI

Secretarul general al confederației sindicale Cartel Alfa, Petru Dandea, spune că Guvernul ar trebui să modifice Codul Muncii, astfel încât angajatorii să poată fi sancționați în cazul în care îi jignesc pe salariați. Precizările vin după ce patronul unei fabrici de confecții din județul Prahova le-a umilit pe angajate.

Guvernul ar trebui să schimbe urgent codul muncii, astfel încât angajatorii să fie sancționați în cazul în care au un comportament violent față de proprii salariați.

O spune la RFI Petru Dandea, secretar general al confederației sindicale Cartel Alfa.

Reacția vine după ce patronul cipriot al unei fabrici de confecții din localitatea prahoveană Păulești a fost filmat în timp ce le umilea pe angajate. ”M-am săturat de voi” sau ”animale împuțite” sunt câteva dintre cuvintele folosite de patron, care le cerea angajatelor să nu comenteze faptul că vor primi salariile cu întârziere.

În acest moment, doar poliția îl poate sancționa pe angajator și doar dacă salariatele depun plângere împotriva acestuia, a precizat Petru Dandea. Însă, de teama pierderii locului de muncă, este puțin probabil ca angajatele să depună plângere, completează liderul sindical.

Iar Inspectoratul Teritorial de Muncă nu poate sancționa un astfel de comportament, chiar dacă a mers în control la fabrica respectivă, a adăugat Petru Dandea.

Petru Dandea în dialog cu Valentin Chisoceanu