Dezastru la examenul de titularizare. Expert: În învățământ vin tineri refuzați de alte domenii

profesor.jpg

Image source: 
pixabay.com

Mai puțin de jumătate dintre profesorii care s-au prezentat la proba scrisă a examenului de titularizare au obținut ȘAPTE, nota minimă care le permite să ocupe o catedră pe perioadă nedeterminată. Potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației, doi din zece profesori au luat sub cinci, iar numărul total al celor înscriși a fost oricum cu mult sub numărul posturilor scoase la concurs. 

 

Cifrele nu sunt atât de surprinzătoare, spune, la RFI, Ștefan Vlaston, președintele Asociației profesionale pentru Educație și Cercetare, EDUCER. În învățământ vin acum tineri refuzați de alte domenii de activitate și, în context, pentru că cererea e mică,  un profesor își poate asigura un post de suplinitor indiferent de nota pe care o obține la examen, explică Ștefan Vlaston: 

Ș.V.: Tinerii competenți, tinerii care au talent și știu carte nu vin în învățământ pentru că în primii ani de activitate au salarii foarte mici. Preferă să meargă în altă parte, în sistemul privat, eventual. În învățământ vin tineri refuzați de alte domenii de activitate. 

Reporter: În aceste condiții, cu ce notă poate ajunge un tânăr să predea? Și dacă ia cinci?

Ș.V.: Da. Pentru că cei care nu iau șapte automat se prezintă la repartiția pentru suplinitori. Și au toate șansele să ajungă pe posturi de suplinitori chiar dacă au luat 4 sau 5. Chiar așa se și întâmplă. 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: