Şantajul sexual pe internet. Cum cad victime adolescenţii?

santaj_sexual_internet_adolescenti.jpg

Poliţia avertizează asupra fenomenului şantajului sexual pe internet.
Poliţia avertizează asupra fenomenului şantajului sexual pe internet.

Poliţia Română lansează o campanie de prevenire a şantajului sexual pe internet. E vorba de o acţiune desfăşurată în toate ţările Uniunii Europene şi sprijinită de Europol.

Campania de prevenire a şantajului sexual pe internet cuprinde un spot video, oferă recomandări şi subliniază importanţa raportării acestor fapte autorităţilor.

Directorul executiv al fundaţiei “Uşa deschisă”, Monica Boseff, explică la RFI ce înseamnă de fapt şantajul sexual online: “În momentul de faţă, termenul acela de nu vorbi cu străinii nu se mai aplică. Trăim într-o perioadă în care terminologia asta este perimată. Nu vorbi cu străinii… Tinerii noştri nu mai ştiu ce înseamnă să nu vorbeşti cu străinii, pentru că s-a ajuns la o împrietenire din asta aberantă, după trei propoziţii schimbate pe internet… world best buddies”.

“S-a ajuns ca ei să vină în contact şi să aibă chiar prietenii pe Facebook şi aşa mai departe cu tot felul de personaje dubioase, infractori, membri ai unor clanuri de crimă organizată, care cu asta se ocupă, recrutarea acestor adolescenţi, şantajarea lor, constrângerea lor de a plăti diferite sume de bani, în care sunt date informaţii de natură sexuală sau imagini folosite prin forţare. Copiii noştri postează tot felul de materiale, tot felul de poze. Ei asta fac, cei care-i şantajează cu asta se ocupă, urmăresc, ştiu exact cine ce postează, cât, în ce măsură, unde-şi petrece timpul, în ce anturaj şi aşa mai departe (…). Unele poze pot fi prelucrate pe Internet, astfel încât să arate cu totul altfel decât ceea ce ar fi postat tânărul respectiv”, spune Monica Boseff.

Ea precizează că “de cele mai multe ori, sunt situaţii în care familia nu este conştientă de lucrul ăsta. Fie părinţii nu au cont de Facebook, fie intră mult prea rar, fie nu-i interesează ce postează copiii lor, nu vor să le mototolească personalitatea, dacă-i verifică şi atunci adolescenţii pot fi şantajaţi că aceste poze o să fie făcute public, mai public decât sunt deja”.

Monica Boseff, despre şantajul sexual pe internet
1074

Facebook comments