NATO se alătură coaliției împotriva ISIS, dar nu va participa la lupte. Iulian Chifu: O etapă intermediară

nato.png

Image source: 
pixabay.com

Alianța Nord Atlantică se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării teroriste Stat Islamic, dar nu va participa la operațiuni de luptă, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg. NATO va contribui logistic, mai ales la supravegherea spațiului aerian și va înființa, la sediul său, o nouă celulă dedicată schimbului de informații, a precizat  Stoltenberg, înainte de summitul de  la Bruxelles și la care participă,  în premieră și președintele american Donald Trump.

Este o etapă intermediară de negociere, consideră în schimb Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor. Subiectul unor operațiuni antiteroriste va fi reluat în viitor. Iar o celulă nouă de schimb de informații are șanse de reușită atâta vreme cât regulile jocului vor fi stricte, cu limite clar definite, inclusiv cu privire la transmiterea informațiilor către terți,  spune Iulian Chifu la RFI. 

"Nu este o formă definitivă la nivelul Alianței. E clar că e rezultatul unei negocieri. Varianta inițială presupunea măcar faptul că statele de tip voință care doreau să participe din cadrul NATO să-și asume o astfel de participare. Faptul că apare acolo că NATO nu participă în operații teroriste  nu înseamnă, în ceea ce privește primul document, că acele angajamente naționale de această dată, nu vor fi reflectate inclusiv prin prezențe pe teren. "

„(...) Contează foarte mult regulile jocului și limitele utilizării acelor informații. Probabil că noua celulă va avea reguli extrem de stricte. În continuare statele sunt cele care sunt responsabile și care au capacitățile de culegere. Și în egală măsură sunt cele care decid nivelul schimbului de informații și partenerii cu care schimbă anumite categorii de informații. “ 

 

Ascultă AICI interviul integral cu Iulian Chifu: