Mii de funcționari publici, în grevă japoneză. La Sibiu angajații Primăriei au oprit lucrul

Mii de funcționari publici sunt, de astăzi, în grevă japoneză. În toată țara angajații primăriilor poartă banderole albe, nemulțumiți de prevederile legii salarizării unitare. Sindicatele anunță că este un prim pas și că au în vedere, miercurea viitoare, organizarea unui miting de amploare. 

În majoritatea primăriilor din țară angajații poartă, de astăzi și până vineri, la terminarea programului, banderole albe pe mână. La Iași, oamenii au ieșit în fața Consiliului Județean, nemulțumiți, de inexistența unei grile de salarizare, relatează Mediafax.

La Sibiu, toți angajații Primăriei s-au oprit din lucru, la ora 10.00. Sunt proteste, fără încetarea activității, și la Craiova, Bistrița (peste 500 de angajați), la Mediaș, în județul Dolj sau în peste 90 de primării din județul Timiș. Pe de altă parte sunt și județe unde nu au fost anunțate acțiuni de protest: Prahova, Alba, Cluj, Hunedoara. Acolo însă, liderii sindicali nu exclud acțiuni spontane. Mai mult, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici anunță că are în vedere un miting miercurea viitoare, când legea intră la vot în Camera Deputaților. Anterior, sindicatele de profil anunțau că în jur de 120 de mii de funcționari din primării și direcțiile locale de taxe și impozite ar urma să întrerupă programul. 

Protestatarii reclamă  așadar absenţa unei grile de salarizare, fapt ce ar putea provoca unele abuzuri din partea primarilor, „ Dacă refuzi solicitarea unui primar, o solicitare nelegală, oricând un primar de rea credinţă poate să-ţi diminueze salariul, fără nici un argument în favoarea acestei acţiuni”,  explică preşedintele SNF, Sebastian Oprescu.

Liderii de sindicat protestează pentru cei 3% dintre bugetarii cărora le scad salariile, transmite însă Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Legea a trecut de Senat. Săptămâna viitoare intră în dezbaterea Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, for decizional.