Guvernul vrea să plafoneze indemnizațiile mamelor. Părinți: Nu ne jucăm cu legea! Vom merge în instanță

mama.jpg

Image source: 
wikimedia

Noi dispute, pe tema plafonării indemnizațiilor încasate de mame. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că prin limitarea acestor venituri statul român nu va mai fi înșelat ca până acum, în condițiile în care – atrage atenția ministrul – există mame care au încasat lunar în ultimii ani sume imense. Ministrul e de părere că indemnizațiile mamelor ar trebui plafonate la maximum 8.000 de lei pe lună. Reprezentanții părinților condamnă intențiile Guvernului.

”Statul nu are dreptul să se joace cu legea în ceea ce privește indemnizațiile mamelor. Ne vom putea cere drepturile în instanță, dacă se ajunge la plafonare” este poziția părinților față de intenția Guvernului de plafona indemnizațiile pentru mame.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marți, că prin limitarea acestor venituri statul român nu va mai fi înșelat ca până acum, în condițiile în care – atrage atenția ministrul – există mame care au încasat lunar în ultimii ani sume de până la 35.000 de euro lunar. Ministrul e de părere că indemnizațiile mamelor ar trebui plafonate la maximum 8.000 de lei pe lună.

„Este de fapt o înşelătorie a statului român ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulţi. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul şi ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebui să se limiteze la ceea ce le permite”, a afirmat ministrul Muncii.

Părinți: Poate de data asta vor exista părinți mai motivați să cheme în instanță statul român

În acest context, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiță, declară la RFI că părinții nu sunt de acord cu limitarea acestor venituri: ”De la a avea niște suspiciuni punctuale în legătură cu câteva persoane, până la a schimba o legislație pentru toată masa de părinți care se califică pentru o indemnizație de creștere a copilului e cale foarte lungă”.

Reprezentanta părinților mai atrage atenția că ”statul nu se poate juca cu legea în intervaluri scurte de timp. Este un drept al părintelui și, dacă un părinte a avut venituri legale mari care au fost impozitate corespunzător, este echitabil să primească acest venit (n.r. al indemnizației pentru părinți) la un nivel similar. Poate de data asta vor exista părinți mai motivați să cheme în instanță statul român pentru astfel de practici legislative abuzive”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiță:

Preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiță, despre intenția Guvernului de a plafona indemnizațiile pentru mame