Hala Matache va fi reconstruită. Cum ar trebui să arate clădirea?

hala_matache_reconstruita.jpg

Primăria vrea să reconstruiască Hala Matache (Sursa foto: Wikipedia)
Primăria vrea să reconstruiască Hala Matache (Sursa foto: Wikipedia)

Hala Matache va fi reconstruită, după ce a fost demolată în 2013 pentru a face loc şoselei Buzeşti-Berzei. Primăria Capitalei va organiza un concurs de soluţii în acest sens, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

Primăria Capitalei a lansat procedurile privind organizarea unui concurs de soluţii pentru reconstruirea Halei Matache, a Pieţei Matache şi pentru realizarea Planului de Urbanism pentru reconstruirea frontului Străzii Buzeşti.

 

Hala Matache, detaliu (Sursa foto: Wikipedia)

Hala Matache (Sursa foto: Wikipedia)

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, declară la RFI că unele elemente originale din vechea construcţie ar putea fi încadrate în noua clădire, care nu va mai avea însă o valoare istorică, ci una mai degrabă de simbol.

El mai spune că întreaga zonă va trebui reconfigurată: “Cred că miza este puţin mai mare decât reconstrucţia unui obiect de arhitectură, cât regenerarea întregii zone, care este în suferinţă, în mod evident, după ce s-au făcut multe demolări şi arată ca un teatru după bombardament”.

“Ar trebui să existe o bună întâlnire între martorul vechi, Hala Matache - care după studiile care s-au făcut, s-a demonstrat că de fapt a fost punctul de origine al cartierului din proximitate, întâi a fost construită hala şi după aceea s-au structurat cumva proprietăţile din vecinătate, deci a fost un fel de inimă a cartierului - şi contemporanul sau noul, care ar trebui să ofere o formulă de piaţă de secolul 21, cu toate condiţiile pentru ca acest comerţ să se desfăşoare civilizat”, declară şeful OAR.

Şerban Ţigănaş (OAR), intervievat de Cosmin Ruscior, despre reconstruirea Halei Matache
995

Facebook comments