Liber la export paralel de medicamente? Vlad Mixich la RFI: Votul deputaţilor favorizează imoralitatea

medicamente.jpg

Image source: 
pixabay.com

Deputaţii au votat un proiect de lege care le permite persoanelor juridice autorizate ce eliberează medicamente către populație să distribuie produsele și en gros. Dincolo de detaliile tehnice, ar fi o modificare ce ar putea duce la un export masiv de medicamente către alte state din Uniunea Europeană, în dauna pacienţilor români, după cum susţin criticii legii. Ar fi favorizat astfel  aşa numitul comerţ paralel, o practică legală, dar imorală, spune, la RFI, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Orice farmacie va putea cumpăra medicamente de pe piaţa autohtonă, destinate pacienţilor români, la cel mai mic preţ din Uniunea Europeană şi vinde apoi în state vest europene, pentru profituri substanţiale, explică Vlad Mixich: 

"Atunci când cei care trebuie să fie supravegheaţi sunt, să spunem, 30, 40 sau 50 de distribuitori, statul român are capacitatea în acest moment să facă această supraveghere. Ce schimbă votul din Parlament este că de acum înainte statul român va trebui să supravegheze nu doar 50 de distribuitori, ci 5000 de farmacii. De acum înainte orice farmacie va putea să exporte sute, mii de cutii în ţările din vestul Europei. Deşi legal, acest lucru este profund imoral. Votul dat în Camera Deputaţilor favorizează această imoralitate."

Între timp, atât fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi fostul premier Dacian Cioloş au criticat proiectul de lege adoptat miercuri de deputaţi. 

"Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau "verde" la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii "preocupați" de binele românilor vin cu o lege care permite firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine, iar unii "băieți deștepți" vor face bani pe seama "patriotismului" de fațadă al unor decidenți", a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Votul va încuraja exportul paralel de medicamente, crede şi fostul ministru Vlad Voiculescu, cel care a dat anul trecut un ordin prin care impunea distribuitorilor să aprovizioneze piaţa internă înainte de vânzarea medicamentelor în alte state UE. Decizia Parlamentului nu anulează ordinul dat anterior, dar îngreunează teribil aplicarea lui, explică, din nou, Vlad Mixich:

"Nu poate fi considerat un ordin nul, însă statul român trebuie să fie capabil să urmărească traseul unei cutii de medicamente din momentul în care ea intră în ţară până în momentul în care iese. Şi evident că dacă trebuie să facă asta la un număr de mii şi mii de puncte de desfracere, e mult mai complicat decât dacă o face pentru câţiva zeci sau sute de distribuitori. Votul face mai dificilă aplicarea ordinelor de diminuare a fenomenului exportului paralel. "

Asculta AICI interviul complet cu Vlad Mixich:
1088

Facebook comments