Primăria Capitalei înființează 19 firme. Expert Forum: Clientelism prin companii și sifonări

Primăria Capitalei își propune să înființeze 19 societăți comerciale care să preia o bună parte din serviciile pe care le asigură acum mediul privat. Pintre altele, firmele Municipalității ar urma să gestioneze paza, administrarea drumurilor, să înlocuiască actualele companii care produc și furnizează energie, să se ocupe de spațiile publicitare sau chiar de construcția de locuințe și ulterior de administrarea fondului imobiliar. Planurile Primăriei ridică dubii serioase și nu au cum să rezolve problemele profunde, create în ani de zile de o administrare catastrofală, clientelistă și fără viziune, crede Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

Sorin Ioniță susține că astfel de decizii ar trebui luate numai după o dezbatere publică serioasă și motivate temeinic. Altfel, crede reprezentantul Expert Forum, administrația locală nu ar face altceva decât să dubleze problemele de la nivel central:

“Sunt dubii din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru modul cum merg în general companiile publice din România. Au management nereformat și la nivel local și cele municipale. Replicăm toate problemele pe care le vedem la nivel național. Vor fi scandaluri nesfârșite pe cine vor pune în conducere. Ca multe companii de stat vor fi foarte reticente, obtuze și nu vor da date. Vor pretexta că sunt comerciali, nu sunt sector de stat. Se vor ascunde sub secretul comerical. Ne pomenim cu o chestie peste noapte fără a ne fi anunțat ce vrea de fapt.”

“Credeți-mă că putem vorbi orice . Sub un anume prag al calității umane nu poți să faci absolut nimic pentru că oamenii nu au absolut nici o idee, decât chestii din acestea mărunte de alba-neagra. Cum este și această propunere cu 19 companii. Nu este nimic vizionar. Nu e nimic cu Bucureștiul peste 10 ani, nimic legat de Planul de Mobilitare Urbană.  Nu este nimic de transport verde, de integrare, de pietonalizare. O viziune pentru oraș. Ce facem cu Dâmbovița? Absolu nimic nu este. Clientelism prin companii și sifonări. E singurul lucru la care ne pricepem.”

 

 
Asculta AICI interviul integral cu Sorin Ionita: