Accent pe istorie: Recoltă amară -filmat în Ucraina

bitter_harvest.jpg

Fragment din afișul filmului Bitter Harvest, 2017
Image source: 
Twitter

În timp ce conflictul din Ucraina nu pare a se soluționa curând, mai ales pe fondul situației internaționale din ce în ce mai complicată, luna aceasta, în SUA, are premiera un film cu subiect captivant , Bitter Harvest (Recoltă amară), care evocă și alte momente din istoria Ucrainei, uneori uitate.

În timp ce Ucraina este departe de a își fi găsit liniștea, săptămâna viitoare, în SUA, va fi lansat un film care face apel la o altă perioadă din istoria țării, încărcată de momente tragice: foametea ucraineană din 1932-1933 (Holodomor).

Filmul se numește Bitter Harvest (Recoltă amară) și este regizat de canadianul de origine ucraineană George Mendeluk. Conform acestuia, pelicula urmărește în primul rând firul poveștii de dragoste dintre doi tineri, în timp ce evenimentul istoric este doar contextul.

Care merită amintit.

Foametea ucraineană, numită și Holodomor (de la cuvintele ucrainene holod=foamete și mor=pieire în masă), reprezintă unul dintre cele mai sumbre momente din istoria contemporană a Ucrainei și a Europei.

La jumătatea anilor ’20, în Ucraina sovietică era în plină desfășurare un așa-numit proces de ucrainizare, caracterizat, printre altele, de creșterea conștiinței naționale a ucrainienilor și de dezvoltarea unei elite culturale naționale.

Situația a tras semnale de alarmă regimului sovietic, care, pentru a evita ca ucrainienii să nu își piardă loialitatea față de acesta, a impus rapid politici intense de rusificare.

Colectivizarea a fost printre cele mai importante, mai ales că Ucraina reprezenta una dintre cele mai productive regiuni ale Uniunii Sovietice. La început colectivizarea a fost voluntară, dar pentru că foarte puțini țărani se înscriau în colhozuri, regimul sovietic a apelat la presiuni specifice. Rezistența tăranilor, deși remarcabilă, a fost înfrântă, astfel încât în anul 1932 aproximativ 70% din fermele şi gospodăriile ţărăneşti erau deja colectivizate forţat. Țăranii mai bogați (numiți culaci) au fost deposedați de pământuri și de case și trimiși în lagăre de muncă în Siberia.

În anul 1933, cea mai mare parte a recoltei din Ucraina a fost confiscată de către URSS și vândută pe piața externă, iar țara a fost cuprinsă de o foamete cumplită care omora circa 25 000 de ucrainieni pe zi. Estimările totale ale victimelor variază de la câteva milioane la aproape 10 milioane, în funcție de sursă.

Filmările pentru filmul Bitter Harvest (Recoltă amară) au început în vara anului 2013 în Ucraina, într-o localitate situată la 45 de minute distanță de Kiev și s-au încheiat în februarie 2014, când deja protestele din Kiev erau în plină desfășurare. Unii membri ai echipei de filmare ajungeau la serviciu mirosind a cauciuc ars, dovadă că treceau regulat pe la demonstrații, ceea ce i-a cam dat de furcă regizorului.

Filmul care surprinde momentul istoric amintit pe fundalul unei povești de dragoste se termină în punctul de apogeu al crizei din 1933.

Istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 16 februarie 2017