A șasea zi în stradă. Guvernul dă înapoi, protestele continuă

proteste_piata_victoriei.jpg

Image source: 
Eduard Vasilică / RFI România

Protestele de stradă împotriva intenției guvernului de a modifica legislația anti-corupție continuă duminică, pentru a șasea zi consecutiv, chiar dacă, tot astăzi, Guvernul a anunțat că a abrogat Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală. Manifestații de solidaritate au loc și la Sofia și Chișinău

22.15 Lumea începe să plece din Piață după cea mai spectaculoasă și mai intensă zi de proteste de până acum. Atmosfera e de sărbătoare. Un grup de fete și băieți dansează...

21.20 hotnews.ro și Digi24 estimează că în Piața Victoriei sunt 250 000 de oameni, ceea ce ar însemna că asistăm la cea mai mare demonstrație de protest din România din ultimii 27 de ani. Se strigă ”Demisia, Demisia!”, ”DNA să vină să vă ia!”

foto: Dan Mihai Bălănescu / hotnews.ro

21.03 Cei peste 200 000 de manifestanți strigă ”Demisia” cu telefoanele aprinse, ridicate deasupra capului, creând un efect vizual inedit ...

Momentul sutelor de mii de lumini în Piaţa Victoriei (Video-Digi24):

 

 

20.50 hotnews.ro titrează: ”Protest urias in Bucuresti, lumea striga "Demisia!". Premierul Grindeanu: Nu demisionez!. 199.999 de oameni in piata :)”

20.40 Numărul demonstranților depășește 150 000. ”Sunt zone în care oamenii nu se pot mișca din cauza înghesuielii”, transmite reporterul hotnews.ro.

Foto: Cristi Popescu:

20.30 Trenurile de metrou nu mai opresc în stațiile Piața Victoriei și Aviatorilor, din pricina aglomerației excesive, transmite Digi24.

Zeci de mii de persoane au ieşit să protesteze şi în alte oraşe din ţară: Sibiu - 15.000, Timişoara - 20.000. Iaşi - 12.000, potrivit news.ro.

20.20 Sunt peste 120 000 de manifestanți în Piața Victoriei estimează reporterii hotnews.ro. Se fac proiecții laser pe sediul Guvernului și pe clădirile din jur. Se strigă ”Demisia, demisia!”

19.40 Numărul manifestanților din Piața Victoriei crește rapid. Hotnews estimează că sunt peste 60 000. La contra-manifestația de la Palatul Cotroceni sunt circa 1500 de oameni, transmite Realitatea TV.

19.30 Realitatea TV transmite că, într-o intervenție telefonică la ”un post de televiziune” premierul Grindeanu ar fi afirmat că nu demisionează

19.15 În Piața Victoriei sunt acum peste 20 000 de oameni, estimează news.ro

La Paris câteva zeci de români demonstrează în semn de solidaritate cu manifestanții din țară.

foto: Dragoș Stoichiță

 

18.30 Numărul manifestanților a ajuns la 10 000 potrivit estimărilor news.ro. Circulația în Piața Victoriei a fost închisă. Se strigă ”Demisia, demisia!”.

Primarul general Gabriela Firea transmite că a dispus alertarea ambulanţelor, a ISU şi a Poliţiei Locale, în contextul în care sunt informaţii că la mitingurile din această seară ar fi persoane infiltrate care ar dori deturnarea manifestaţiilor, potrivit Digi24.

Oamenii au început să se strângă în Piața Victoriei încă din jurul prânzului. Pentru prima dată apar în piață grupuri de oameni sosiți din alte orașe ale țării: Constanța, Cluj, Iași etc La ora 17.30 în piață erau deja peste 5000 de oameni. Manifestanții au desfășurat un banner uriaș pe care scrie: ”Ați reușit, ne-ați unit!”

 

foto: news.ro

La Sofia, în faţa sediului Ambasadei României, manifestanții, români și bulgari, au venit cu pancarte scrise în română, engleză şi bulgară. Sunt circa 100 de persoane, potrivit Digi24.

La Chişinău are loc un nou Marş al Solidarităţii Protestatarii strânși lângă monumentul lui Ştefan cel Mare scandează „Să vă fie frică, poporul se ridică!”. Zeci de protestatari cu drapele şi pancarte au mers și în faţa Ambasadei României, scrie jurnal.md.

În cursul după amiezii o contra-manifestație, pro-PSD și anti-Iohannis, a început în fața Palatului Cotroceni din București. Participanții, nu mai mult de 1000 de persoane, sunt în general pensionari, care scandează lozinci anti-prezidențiale. Liviu Dragnea a declarat în cursul zilei că PSD nu are legătură cu organizarea mitingului.