Accent pe istorie: Fabricat în Roma Antică. Primul mall din istorie

piata_traian.jpg

Piața lui Traian, Roma
Image source: 
wikipedia.com

Roma a devenit capitala  Italiei în februarie 1871. Cu multe sute de ani înainte, aceeași localitate era martora construirii primului centru comercial din istorie. Mai multe detalii despre mall-ul construit de Împăratul Traian la rubrica Accent pe istorie!

În urmă cu 146 de ani, în februarie 1871, Roma a devenit capitala Italiei, preluând acest rol de la orașul Florența.

Știați că în Roma a fost construit primul centru comercial -mall- acoperit din istorie? Și că finanțarea a venit cumva și din surse românești?

După victoria în cel de-al doilea război daco-roman (105-106 d.Hr.), împăratul învingător, Traian a decis să extindă celebra construcție romană care îi purta numele, Forul lui Traian. Cel mai potrivit arhitect pentru proiect era, desigur, cel care se ocupase și de construirea Forului, Apolodor din Damasc. Acesta a elaborat planul unui întreg complex arhitectural, care avea să devină și primul mare magazin din istoria omenirii. Finanțarea noii construcții a fost acoperită, în parte, și din bunurile proaspăt capturate de romani de pe teritoriul dacic, bogat în resurse de aur și argint.

Între anii 107-110, sub coordonarea lui Apolodor din Damasc, s-a lucrat la noua aripă a Forului lui Traian, iar în anul 113 noul complex roman a fost inaugurat. Așa-numita Piața lui Traian a fost realizată din piatră, acoperită de cărămidă, pe șase niveluri, legate între ele de scări laterale. Piața găzduia mai mult de 150 de magazine, dar și apartamente sau birouri.

Încăperile erau construite în formă semicirculară și se încheiau cu niște mici anexe acoperite de cupole. Partea superioară a clădirii găzduia birouri administrative romane, precum și biblioteca lui Traian, în timp ce etajele inferioare erau destinate zonei de comerț.

Magazinele din mall-ul Romei Antice, cu ferestre mici și deschidere la stradă, se numeau taberanae și ofereau cumpărătorilor o varietate mare de alimente proaspete precum fructe, legume, pește, ulei, condimente sau vin. Marfa era, bineînțeles, fabricată în Roma .

Apolodor din Damasc a avut grijă ca noua construcție să fie cât mai complexă, astfel că la parter existau și două săli pentru evenimente publice, iar în partea superioară a clădirii era o alee numită Via Biberatica, intitulată astfel de la verbul bibo, bibere din limba latină care înseamna a bea, și unde se aflau mici baruri care stateau la dispoziția vizitatorilor Pieței lui Traian.

Pentru că vorbim de cetatea eternă, o parte semnificativă din construcția grandioasă a supraviețuit până în prezent, iar începând cu anul 2007 Piața lui Traian, situată pe Via dei Fori Imperiali, la capătul opus Colosseumului, găzduiește Muzeul Forurilor Imperiale.  

Până la următoare vizită în mall sau în...Roma, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România