Accent pe istorie: Și biscuiții cu fulgi de ciocolată au o istorie. Din 1938

fulgi_ciocolata.jpg

Ruth Graves Wakefield și celebrii săi biscuiți
Image source: 
thevintagenews.com

Micile istorii fac și ele parte din marea istorie a lumii și, mai ales, din viața noastră de zi cu zi. Gustăm una dintre ele astăzi la rubrica Accent pe istorie, care ne povestește despre... biscuiții cu fulgi de ciocolată.

Când ați mâncat ultima oară un biscuit cu fulgi de ciocolată v-ați gândit la istoria lui? Probabil că nu... Totuși, pentru că nu îi putem nega importanța în viața noastră de zi cu zi poate vă interesează să știți că numele celei care a făcut primii biscuiți de acest tip -numiți și biscuiți americani- este Ruth Graves Wakefield.

În 1930 Doamna Graves Wakefield a cumpărat, alături de soțul ei, o casa de vacanță, în apropiere de orașul Boston, pe care au transformat-o într-un han turistic, denumit Toll House Inn. În scurt timp, popasul a devenit foarte cunoscut în rândul turiștilor și al localnicilor, mai ales datorită mâncării pe care o gătea proprietara, în mod special grație deserturilor delicioase pe care le pregătea pentru oaspeții săi. Printre clienții fideli ai restaurantului de la hanul soților Wakefield s-a aflat și John F. Kennedy, viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii, pe atunci senator.

În jurul anului 1938, Ruth Graves, deja ultra-cunoscută pentru deserturile sale, s-a gândit să le ofere ceva nou clienților și astfel s-au…copt biscuiții casei cu fulgi de ciocolată. Contrar legendei, aceștia nu au apărut accidental din încercarea de a face biscuiți cu ciocolată, ciocolată netopindu-se, ci au fost făcuți exact după o rețetă pe care a improvizat-o doamna Graves Wakefield și pe care nu a întârziat să o prezinte publicului într-o carte de rețete culinare, în același an, 1938. 

Compania Nestlé a simțit îndată aroma popularității biscuiților cu fulgi de ciocolată de la hanul soților Wakefield și le-a făcut o propunere. Astfel, Andrew Nestlé și Ruth Wakefield au încheiat o înțelegere prin care compania primea dreptul de a folosi rețeta de biscuiți în schimbul unui dolar și a aprovizionării pe viață a proprietarei cu ciocolată Nestlé. De altfel, se pare, că batonul de ciocolată pe care Ruth l-a folosit inițial pentru primii biscuiți era un dar de la Andrew Nestlé. În curând compania producătoare de ciocolată a început să fabrice și fulgi de ciocolată speciali pentru biscuiți și să printeze rețeta doamnei Wakefield pe ambalajul acestora.

În 1977 Ruth Graves Wakefield a murit, iar în 1984 Hanul Toll House Inn a ars. Rețeta originală a biscuiților, însă, continuă să fie tipărită pe ambalajul de fulgi de ciocolată al companiei Nestlé conform acordului de la sfârșitul anilor ‘30.

Nu uitați că istoria continuă... și ne coace mereu câte ceva...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 31 ianuarie 2017