Românii - cei mai mulți migranți sosiți în Marea Britanie în 2015

20160713_123339.jpg

Magazin românesc în Londra
Numărul magazinelor românești în Londra și Marea Britanie a crescut simțitor în ultimii ani
Image source: 
Petru Clej

Migrația netă în Marea Britanie a rămas aproape de cotele record în anul încheiat la 30 iunie 2016, iar cetățenii sosiți din România au fost cei mai numeroși pe parcursul întreg anului 2015, potrivit buletinului trimestrial privind migrația internațională, publicat de Oficiul Național pentru Statistică. Acestea au fost ultimele date înaintea referendumului din 23 iunie în care electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor ONS în anul încheiat în iunie 2016 au venit în Regatul Unit 284000 de cetățeni din statele membre UE (număr record) față de 289000 de persoane din afara UE, iar dacă se scad cei care au emigrat în această perioadă se ajunge la o migrație netă de 311000, foarte aproape de recordul absolut.

Pentru prima oară în istorie românii s-au situat pe primul loc în ceea ce privește numărul de imigranți în Marea Britanie, constituind circa 10% din total în anul 2015, fiind urmați de cetățeni din China, Polonia, India și Spania. 

Românii sunt pe primul loc la mare distanță și la numărul persoanelor cărora li s-a emis Număr de Asigurare Socială (NINO) - 187 de mii în anul încheiat la 30 septembrie 2016 - fiind urmați de polonezi 101 mii, italieni 61 mii, spanioli 48 de mii și bulgari 40 mii.

Persoanele care obțin NINO pot lucra legal și beneficia de servicii medicale și sociale. Cetățenii României și Bulgariei nu mai au nicio restricție cu privire la dreptul de muncă în Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014.

"Migrația netă rămâne în jurul valorii record, dar este stabilă în comparație cu ultimii ani, nivelurile de imigrare sunt acum printre cele mai mari estimări înregistrate - afluxul de cetățeni ai UE este, de asemenea, la un nivel istoric ridicat și similar cu afluxul de cetățeni din afara UE", a spus Nicola White, șefa statisticii migrației internaționale din ONS.

"Imigrația cetățenilor bulgari și români continuă trendul ascendent văzut de-a lungul ultimilor ani, iar în 2015 România a fost cea mai comună țară de reședință anterioară. Principalul motiv pentru care oamenii vin în Marea Britanie este de a lucra și a existat o creștere semnificativă a persoanelor aflate în căutarea de muncă în special din UE." a adăugat ea.

"Este prea devreme să spunem ce efect, dacă este cazul, referendumul UE a avut asupra migrației internaționale pe termen lung. Cu toate acestea există nu pare să fi fost un impact semnificativ în perioada premergătoare votului." a mai spus Nicola White.

Efectele Brexit

Între timp, cercetătorul Jonathan Portes de la Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale (NIESR) a declara în cadrul unor audieri la un sub-comitet al Camerei Lorzilor că înregistrarea tuturor cetățenilor UE aflați la 23 iunie 2016 în Marea Britanie ar constitui un efort logistic, birocratic și administrativ "formidabil".

Agricultura ar avea de suferit dacă nu ar mai putea recruta lucrători străini

Ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis, a spus recent că guvernul va impune o dată limită pentru acordarea dreptului la rezidență permanentă cetățenilor UE aflați în Regatul Unit.

"Asta e simplu, dar total nerealist și nu e de dorit. Nu există nicio definiție a rezidenței sau a dovzii de rezidență pentru persoanele care au fost aici", a spus Portes.

La rândul ei directoarea ONG-ului Migration Observatory, Madeleine Sumption, a sugercat în cadrul acelorași audieri că un sistem de permise de lucru preconizat de guvern ar opri practic venirea lucrătorilor cu joasă calificare în Regatul Unit. 

Portes a spus că dacă s-ar pune de exemplu o condiție ca cei din UE care vin să câștige peste 30000 de lire anual, acest lucru ar avea un impact seminificativ.

El a sugerat că dacă s-ar pune capăt libertații de mișcare din UE acest lucru ar putea afecta sectoare întregi cum ar fi agricultura, prețurile ar crește și îngrijirea socială ar trebui redusă.

"Sunt indicii care sugerează că, pe ansamblu, imigrația adițională nu reduce nivelul de angajare al lucrătorilor britanici. Cum șomajul este deja la un nivel redus în Regatul Unit în acest moment, pare improbabil ca angajatorii să se adapteze la aceasta numai prin angajarea britanicilor", a mai spus Portes.