Două femei yazidi, care au scăpat de ISIS, laureate ale Premiului Saharov 2016

Nadia Murad (Foto: AFP/Mark Wilson/Getty Images America de Nord)

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost acordat de Parlamentul European femeilor yazidi Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar, care au reuşit să evadeze, după ce fuseseră răpite de organizaţia teroristă Stat Islamic, potrivit unui comunicat de presă al Legislativului european. Festivitatea de premiere va avea loc la Strasbourg, pe 14 decembrie.

"Prin acordarea Premiului Saharov Nadiei Murad şi Lamiyei Aji Bashar, am demonstrat că lupta lor nu a fost în zadar şi că suntem pregătiţi să le ajutăm în lupta lor împotriva greutăţilor şi brutalităţii acestui aşa-numit Stat Islamic, la care atât de mulţi oameni sunt încă expuşi", declară preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară. "Au reuşit să fugă, să scape în Europa şi să găsească adăpost aici", spune el.

Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar se numără printre miile de fete şi femei yazidi (grup religios de etnie kurdă) răpite de militanţii ISIS şi supuse sclaviei sexuale. Ele au reuşit să evadeze într-un final.

Pe 3 august 2014, grupul terorist Stat Islamic a ucis toţi bărbaţii din satul irakian Kocho. După masacru, femeile şi copiii au fost luaţi ca sclavi: toate tinerele au fost răpite, cumpărate şi vândute de mai multe ori şi exploatate ca sclave sexuale.

În noiembrie 2014, Nadia Murad a reuşit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de ISIS, permiţându-i să ajungă într-o tabără de refugiaţi din nordul Irakului şi ulterior în Germania.

Lamiya Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori şi a reuşit să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanţi locali. Când încerca să treacă frontiera kurdă, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de Guvernul irakian, în calea ei a explodat o mină, rănind-o grav. Lamiya Aji Bashar şi-a pierdut aproape complet vederea. Ea a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an şi onorează persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Premiul este însoţit de suma de 50 de mii de euro.