Haïti: Trei zile de doliu naţional, după uragan

haiti.jpg

Localitatea Jérémie, departementul Grand'Anse, Haïti, 8 octombrie 2016.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Statul Haïti a declarat oficial trei zile de doliu național pe întreg teritoriul țării, după ce uraganul Matthew a devastat localităţi întregi şi a lăsat în urmă sute de morţi. Bilanţul oficial al Protecţiei Civile este de 336 de morţi dar este greu de spus cu exactitate cifra reală căci regiuni întregi sunt izolate.

Spre exemplu, Reuters scrie că 887 de persoane au fost ucise de uragan. La această cifră se adaugă şi 13 decese cauzate de holeră  - o epidemie care se extinde în condiţiile în nu există apă potabilă în mai multe zone lovite de uragan.

Autorităţile cer să le fie distrubuit de urgenţă ajutor umanitar pentru a face faţă situaţiei.

Un prim avion a fost trimis de Statele Unite către Port-au-Prince cu 480 de tone de ajutoare. Acestea ajung însă doar pentru 100.000 de persoane afectate. În realitate, mult mai mulți nu mai au case ori ce mânca.

Franţa a anunțat că trimite două avioane cu staţii de filtrare a apei, 60 de experţi în securitate civilă şi truse medicale împotriva holerei. Două elicoptere cu personal francez se află déjà în zona afectată pentru a participa la misiuni de recunoaştere şi transport de material medical.

Foarte activă în Haïti, în special în lupta împotriva epidemiei de holeră, organizaţia Medici fără frontiere  a trimis 26 de specialişti pentru a semnala zonele în care trebuie acţionat cu prioritate.

80% din totalitatea culturilor agricole sunt distruse.  Locuinţe, şcoli, spitale sunt acum o ruină. Grand Sud este o zonă puternic afectată de uragan. Acolo trăiesc 1,3 milioane de oameni iar de un ajutor de urgenţă are nevoie un milion de oameni, susţine Coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite în Haiti.

După ce a trecut prin Caraïbes, uraganul Matthew a lovit de joi seară coastele de sud-est ale Statelor Unite, dar a scăzut în intensitate – 120km/h. În America, uraganul a făcut 17 morţi.