Nobelul pentru pace – incertitudine și sute de candidați

nobel_peace_2.jpg

Nobelul pentru Pace este singurul dintre cele șase premii Nobel decernat în afara Suediei
Nobelul pentru Pace este singurul dintre cele șase premii Nobel decernat în afara Suediei
Image source: 
RFI

În plină perioadă de decernare a premiilor Nobel, unul dintre acestea stârnește multe comentarii, mai ales că există un număr record de candidați, dar nici o certitudine și nici un favorit clar. Este vorba de Nobelul pentru pace.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia, pentru reușita de construi o ”democrație pluralistă” în țară după protestele populare cunoscute sub numele de ”Primăvara Arabă”.

Comitetul Nobel nu publică numele aspiranților, astfel că identitatea lor poate fi aflată numai dacă ei lasă să se scurgă această informație. Comitetul anunță doar numărul candidaților, care anul acesta a ajuns la cifra record de 376, respectiv 228 de persoane și 148 de organizații.

Conform testamentului lăsat de Alfred Nobel, pot candida la premiul ce-i poartă numele, printre alții, personalități universitare din domeniile Drept, Istorie și Științe Politice, parlamentari sau membri ai instanțelor internaționale.

Așa că acum locuitorii mai multor insule din Grecia care au ajutat refugiații, acordul privind dosarul nuclear iranian, ”căștile albastre” siriene și mai mulți activiști ruși se regăsesc anul acesta, alături de mulți alții, pe lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace, care va fi decernat vineri la Oslo.

Pronosticurile și pariurile din ultimele zile mizau mai ales pe președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, împreună cu liderul gherilelor FARC, care au semnat un acord de pace istoric, dar care nu a fost validat de populația columbiană la referendumul desfășurat duminică.

Prin urmare, se estimează că șansele celor doi de a primi Nobelul au scăzut considerabil, iar locul lor a fost luat de un amalgam de nume, respectiv Papa Francisc, medicul congolez Denis Mukwege, fostul analist al CIA, Edward Snowden, tânăra din minoritatea yazidi Nadia Murad, sechestrată de gruparea teroristă Stat Islamic în Irak, acordul privind schimbările climatice semnat la Paris sau activistul indian Jockin Arputham.

Printre aspiranții ruși se evidențiază Svetlana Ganușkina, o reprezentantă a organizației pentru apărarea drepturilor omului Memorial, precum și publicația Novaia Gazeta.

Pentru rolul jucat în criza refugiaților, Nobelul l-ar putea primi cancelarul german Angela Merkel sau preotul catolic Abba Mussie Zerai, fondator și președinte al Agenției Habeshia, care luptă pentru drepturile migranților care debarcă în Italia.

Pe lunga listă a aspiranților la Premiul Nobel pentru Pace mai regăsim Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, ONG-urile Irak Body Count și Transparency International, activiștii saudiți Abu al Khair și Raif Badawi, teoreticianul american al non-violenței Gene Sharp sau Campania internațională pentru interzicerea armelor nucleare.

Nobelul pentru Pace este singurul dintre cele șase premii Nobel care este decernat în afara Suediei, aceasta fiind dorința exprimată de Alfred Nobel, întrucât pe vremea sa Norvegia făcea parte din regatul suedez.