Apa caldă, cea mai nouă problemă în București. Datoriile opresc furnizarea

apa_calda_1.jpg

Primarul general al Bucureștiului spune că nu se pune problema opririi furnizării de apă caldă
Primarul general al Bucureștiului spune că nu se pune problema opririi furnizării de apă caldă
Sursa imaginii: 
RFI

Conducerea Electrocentrale București cere Romgaz o păsuire până pe 30 septembrie la plata gazelor. Solicitarea vine după ce furnizorul de gaze naturale a anunțat că nu mai livrează nici un metru cub din cauza datoriilor. Primarul general spune că va fi apă caldă.

UPDATE: Producătorul de energie Elcen urmează să plătească marţi 6 milioane de lei către Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totală de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare în această săptămână, astfel încât bucureştenii vor avea apă caldă, au declarat reprezentanţii Elcen. Măsura a fost convenită într-o şedinţă de câteva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanţi ai Romgaz şi ai Elcen.

Șefii ELCEN spun că dacă Romgaz îi mai păsuiește vor plăti o parte din datorie pe 30 septembrie. ”ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze”, spun surse din interiorul companiei.

Situația a devenit critică și tensionată după ce luni seară Romgaz a anunțat că oprește livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor.

La rândul său, ELCEN ar fi nevoit să oprească alimentarea cu agent termic în Capitală începând de marți, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către producătorul de energie termică.

”Noi (ELCEN) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură și apă caldă”, au declarat reprezentanți ai societății.

Potrivit unui comunicat al Romgaz, în cazul intrării ELCEN în insolvență, Romgaz va înscrie creanțele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz se ridică la 319 milioane de lei.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeșalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni.

”ELCEN ne-a comunicat că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare și experiența din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluții și măsuri care vor putea permite ELCEN să acționeze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz”, se menționează în comunicat.

Romgaz spune că nu poate lucra în pierdere

Romgaz susține că, în calitatea sa de companie de interes național, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienților și pe cele ale acționarilor, în deplina respectare a legii și a angajamentelor contractuale.

”Recenta decizie care solicită intrarea în insolvență a ELCEN București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de Consiliul de Administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsură toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România. Situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate și, din păcate, aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz”, afirmă compania.

Romgaz precizează că, ținând cont de situația nou creată, sprijină orice inițiativă a părților interesate care să conducă la identificarea unor soluții durabile pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016 - 2017.

Primarul general promite rezolvarea disputei

Primarul Capitalei anunță că nu se pune problema opririi apei calde în București ca urmare a anunțului făcut de Romgaz, Gabriela Firea precizând că până la finalul anului primăria va acorda 42 de milioane de euro către RADET o parte din bani urmând să ajungă la Romgaz.

”Îi asigur pe bucureșteni că nu se pune problema opririi apei calde. Ar fi o faptă penală. Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele doua entități Romgaz și ELCEN sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administrație reprezentanți ai Guvernului României și unul dintre consiliile de administrație, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvență, procedura necesară în actuala situație economică”, a precizat Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă.

Municipalitatea anunță că până la finalul anului va plăti 42 de milioane de euro către RADET astfel încât regia să poată face plăți către Electrocentrale iar Elcen către Romgaz, Distrigaz si Transgaz, precizând că problema este acum de competența Guvernului.