Marea depolitizare din Învățământ. Anton Hadăr: Nu-i placi primarului, nu ești director

2013_school_wikipedia_quiz.jpg

Image source: 
commons.wikimedia.com

După 10 ani de intruziune politica in școală credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar, spune ministrul Educaţiei. Mircea Dumitru anunţă că vor fi evaluaţi inspectorii şcolari şi că luna viitoare încep şi concursurile de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la gradiniţă la liceu, sub observarea experţilor de la minister. Anton Hadâr, Liderul Federației Alma Mater, precizează, pentru RFI, că sindicatele lucrează deja cu ministerul la o metodologie pentru concursuri.

Învăţământul preuniversitar românesc este extrem de politizat, spune Anton Hadăr, care admite că nu există nicio garanţie că, odată început, procesul va fi şi continuat de viitoarele guvernări:

Anton Hadăr: În fruntea acestor entități ale statului se află doar oameni agreați politic, sprijiniți de primari, nominalizați chiar de primari...Asta e situația din acest moment a învățământului preuniversitar românesc. Extrem de multă politizare. Nu-i placi primarului, nu ești director. (...) Așa s-a ajuns. Dacă primarului nu-i plac ochii tăi, nu ești numit în funcție. Avem prea mulți directori numiți și prea puțini directori care au ocupat posturile prin concurs

Reporter: Ce garanții sunt că odată pornită o depolitizare a sistemului, acest proces va fi și continuat?

A.H.: Nu sunt garanții prea mari, din păcate. Singura garanție o poate reprezenta tot forța unui ministru serios. Să ia în seamă ceea ce a făcut cel de dinaintea lui. Miniștrii se schimbă. Am avut aproape 25 de miniștri de la Revoluție până acum. Când mă gândesc la faptul că fiecare ministru vine și își aplică propriile idei de reformă, îmi dau seama că n-am cum să fiu încrezător în faptul că ceea ce vrea astăzi domnul ministru Dumitru....următorul va fi în măsură să meargă pe aceeași linie.

Ascultă AICI interviul integral cu Anton Hadăr: