Cum au condus-o românii pe ultimul drum pe Regina Ana (Reportaj RFI)

foto_bianca_reportaj.jpg

Image source: 
FOTO: Bianca Pădurean

Câteva mii de oameni, 17.000 după estimările autorităților, au participat, la funeraliile Majestății Sale Defuncte Regina Ana. În ciuda numărului mare de oameni care au ținut să o conducă pe ultimul drum, atât în Bucureși, cât și la Curtea de Argeș și a desfășurării de forțe, totul s-a petrecut în cea mai mare ordine și într-o notă de decență.

Flancurile bulevardului Basarabilor din Curtea de Argeș, cel care duce la mănăstire și la catedrala ariepiscopală au fost înțesate de lumea care a așteptat, răbdătoare, în soare, venirea cortegiului funerar. Acesta a sosit cu o întârziere de mai bine de o oră, din cauza unui accident rutier petrecut pe traseu, între Ploiești și Curtea de Argeș. Trupul neînsuflețit al Reginei a fost întâmpinat cu flori și cu aplauze.

La Curtea de Argeș au sosit oameni din aproape toată țara. Tineri, copii și oameni mai în vârstă, toți au dorit să îi aducă un ultim omagiu Reginei.

Regina Ana, pe care astăzi o conducem pe ultimul drum a fost un model de onoare, de respectabilitate, și mai ales un exemplu de serviciu în folosul Majestății Sale Regele Mihai. A stat umăr lângă umăr lângă el, timp de zeci de ani în exil, a stat și în momentele bune, și în momentele grele”, a spus un bărbat venit din Alba Iulia la înmormântarea reginei.

Regina Ana era văzută în primul rând ca o mama, în al doilea rând, ca o femeie blândă și nu în ultimul rând ca o femeie extrem de curajoasă. Nu este ușor să trăiești în exil lângă un rege cu o personalitate puternică, pe care să îl sprijini în toate acțiunile sale, pentru a-și recupera țara înapoi”, a spus o tânără venită din Cluj.

O parte dintre cei care au participat la funeralii au convingeri profund monarhiste, în schimb alții au venit doar pentru că iubesc Familia Regală.

Seniorul Coposu ne-a lăsat în testamentul său trei lucruri: intrarea în NATO, intrarea în Europa și restaurarea monarhiei. Două s-au împlinit și a câștigat mult România pentru asta. Dar României îi mai lipsește ceva: conducătorul țării să poarte coroană pe cap”, a declarat un militant pentru restaurarea monarhiei din Alba Iulia.

O notă aparte a făcut crucea din pânză așezată pe iarbă de un grup de clujeni. Cu toții au participat la slujba de înmormântare oficiată în rit ortodox de Înalt Prea Sfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de un sobor de preoți, după ce, la București, a fost oficiată și slujba calolică, după religia în care s-a născut regina Ana. Apoi a urmat ceremonia înhumării propiu-zise, care a avut loc în catedrala nouă din Curtea de Argeș, o ceremonie cu caracter privat. Membrii Familiei Regale a României, împreună cu altețele regale și imperiale din Europa care au venit să o conducă pe ultimul drum pe Regina Ana s-au retras, în ordinea de precădere, în palatal arhiepiscopal din Curtea de Argeș. Regina Ana este cel de-al șaselea cap încoronat din dinastia română care își doarme somnul de veci la Curtea de Argeș.

 

 

 

Asculta AICI reportajul de la Curtea de Arges: