Regina Ana, simbol al Regalității în timpul exilului şi imagine a Casei Regale după '90 (interviu istoric)

regina_ana_bun.jpg

Image source: 
alchetron.com

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris. Căsătoria cu Regele Mihai i-a schimbat viața, după cum chiar ea mărturisea. S-a înrolat  ca voluntar în armata franceză în 1942 și a fost în Maroc, Algeria, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul războiului. A fost o personalitate execpțională. Pentru români, Regina Ana a reprezentat mereu un simbol, spune la RFI istoricul Alexandru Muraru:

Alexandru Muraru: "Regina Ana a fost practic singura Regină a românilor și a familiei regale care  n-a apucat să domnească. A fost un simbol al Regalității în timpul exilului pentru că inclusiv căsătoria Majestăților Lor a avut loc departe de țară și mai mult decât atât ea a reprezentat, în mod paradoxal pentru că românii nu o cunoscuseră după 1990 imaginea unei adevărate Regine pentru că Regele nu avea dreptul să vină în țară. Românii își aduc aminte de vizitele din 92, 94, 95, 96 și toate evenimentele la care a participat Regele. A fost practic o extraordinară lecție de dăruire a cuiva care nu s-a născut aici, nu văzuse România timp de 40 de ani și totuși și-a pus în slujba țării toate eforturile."Rep: Spuneați că moartea Reginei ridică problema legitimității. La ce vă referiți, concret?

A.M.: În primul rând pentru că a fost o regină care nu a urcat pe tron și totuși a primit întru totul acest apelativ de Regină, nu de soție a Regelui Mihai, cum unii ar putea să spună că ar fi fost firesc. Ceeea ce aduce în discuție și simbolistica aparte care îi este adăugată acestui personaj. Regina Ana a fost, dincolo de toate, un veteran de război. A participat activ la cel de-Al Doilea Război Mondial, în calitate de asistentă medicală. Din punctul meu de vedere e nevoie de funeralii de stat. Moartea Reginei aduce în discuție calitatea de fost șef de stat al Regelui Mihai și de singurul Rege în viață al românilor.

Rep.: Românii, după 90' nu prea îi erau aproape pentru că nu o cunoșteau propriu-zis. Însă tot dvs. adăugați că în anii ce au urmat Regina a reușit să fie o prezență și să rămână acum în conștiința românilor.

A.M.: Regina Ana a fost practic imaginea Regelui aici. Mai mult decât atât, în condițiile în care era un embargo mediatic extraordinar. Deci românii au reușit să-și apropie acest personaj numai prin zvonurile care circulau prin presa scrisă în anii 90. Nu vă mai spun că Regina Ana a fost alături de Regele Mihai un factor activ în integrarea europeană a României prin vizitele făcute în capitalele europene pentru susținerea candidaturilor la NATO și UE. Dincolo de aceste lucruri, a fost și un părinte extraordinar pentru cele cinci fete, ținând o Casă Regală în exil. Și repet, având această datorie de a fi devotată unei țări pe care nu a cunoscut-o timp de 40 de ani.

Rep.: Care este istoricul întâlnirii cu Regele Mihai?

A.M.: Regina provine din familia Regală a Danemarcei, descendentă din Casa de Bourbon-Parma. A lucrat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru Crucea Roșie, iar întâlnirea cu Majestatea Sa Regele Mihai avea să-i schimbe viața. Întâlnire care se produce la 1 noiembrie 1947 , la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Sigur că în memoriile sale Regina spune că întâlnirea cu Mihai I i-a schimbat viața, iar momentul cererii în căsătorie este unul de-a dreptul legendar: practic mergând cu mașina, Regele o întrebaă dacă acceptă să-i fie soție. Rememorând acest moment, Regina spune că drumul acesta cu mașina a fost ca viața lor: plin de neprevăzut, plin de tragedii și drame și totusi împreună pe un singur drum.

Rep: În ce moment este Casa Regală acum?

A.M.: Este cel mai tragic moment de după 1990, pentru că dincolo de drama personală a Regelui de interzicere a accesului în țară de către autoritățile comuniste, anii au trecut și familia Regală a revenit în mai 2001 definitiv acasă. Cert este că a fost un român al secolului 20, chiar dacă nu prin naștere. Memorabil este un interviu în care spunea că rolul unei Regine este să fie. To be, acesta este rolul unei Regine într-o țară fost comunistă care și-a pierdut monarhia și tronul.Imaginea românilor despre Regina Ana este a unui personaj extraordinar, asimilat cu viața Regelui Mihai.

Cu siguranță Familia Regală este pregătită și din punct de vedere dinastic și din punct de vedere, cred eu, emoțional. Retragerea treptată a Regelui Mihai și a Reginei Ana din prim-plan a pregătit și a lăsat locul celei de-a cincea generații a Familiei Regale, a Principesei Moștenitoare Margareta să devină principalul depoziar al patrimoniului Regalității din România.  

 

 

Asculta aici interviul cu isoricul Alexandru Muraru: