Conducerea RADET a demisionat. Opaina: Situaţia este critică

Conducerea RADET a anunţat că a demisionat, după ce Primăria Capitalei a cerut acest lucru. Regia are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN.

Demisionarii de la RADET sunt preşedintele Consiliului de Administraţie, Gabriel Dumitraşcu şi alţi patru membri.

Mandatele actualei conduceri a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice ar fi urmat să se încheie în anul 2019.

"Din Primăria Capitalei ni s-a cerut demisia, nouă, celor din Consiliul de Administraţie. Viceprimarul Bădulescu ne-a cerut demisia. Senzaţia mea e că ELCEN vrea să pună mâna pe RADET. Am decis să demisionăm, pentru că nu mai exista comunicare. În 30 de zile, RADET nu va mai putea cheltui nimic. Suntem în luna a şaptea, intrăm în a opta şi nu a fost aprobat încă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti bugetul RADET. 80% din reţea e veche de peste 40 de ani, colapsul poate poate apărea oricând la nivelul Bucureştiului. Intrarea în insolvenţă a RADET e una din soluţiile pe care le-am luat în calcul. Nivelul datoriei RADET, 3,6 miliarde de lei, poate fi scăzut în trei ani de insolvenţă", a declarat într-o conferinţă de presă Gabriel Dumitraşcu, preşedintele demisionar al Consiliului de Administraţie RADET.

Situaţia de la RADET este foarte critică, spune la RFI preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. El crede că demisia conducerii RADET este firească: "Este un lucru firesc, în condiţiile schimbării, să zicem aşa, politicului din Bucureşti. Deci e un episod din vestitul şi lungul război politic din Bucureşti".

"Din păcate pentru noi, situaţia este foarte critică şi nu că începe sistemul să nu mai poată furniza serviciile de bază, apă caldă şi căldură, de ani de zile se întâmplă, pe zone, pe cartiere, atât vara, cât şi iarna, că sunt sute de blocuri aproape în fiecare zi, care nu au acum apă caldă sau iarna apă caldă şi căldură. Deci problemele sistemului sunt extrem de grave, nu grave, iar intrarea în aşa-zisa insolvenţă, pentru că RADET-ul este în insolvenţă de vreo zece ani în fapt, nu şi în acte, nu este o soluţie. Soluţia este să reformezi radical un sistem", afirmă Radu Opaina.