Scrisoare a unor ONG-uri din România către liderii UE: "E nevoie de raţiune în dosarul Brexit"

Calm şi raţiune. Iată ce le solicită liderilor europeni patru organizaţii ale societăţii civile din România, care au publicat o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul European. E vorba de Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House şi Funky Citizens.

Cele patru ONG-uri solicită liderilor europeni să comunice mai bine, pentru a nu încuraja forţele extremiste de pe continent după şocul Brexit, spune la RFI Septimius Pârvu de la Expert Forum.

"Am cerut calm şi raţiune de la liderii europeni (...). Dacă atitudinea statelor europene este una de răzbunare împotriva Marii Britanii, lucrul acesta nu poate să conducă decât la mai mult populism, la naşterea unor mişcări şi mai xenofobe, mai agresive. Cred că în momentul ăsta, cuvântul care ar trebui să caracterizeze tot ceea ce se întâmplă cu Brexitul sau după Brexit, mai degrabă, ar trebui să fie raţiunea", apreciază expertul.

"Ce este foarte important în momentul ăsta e să existe o claritate a mesajului. Cred că Brexitul de asta s-a şi întâmplat, pentru că nu a existat o claritate a mesajului, nu s-a înţeles de fapt ce este Uniunea Europeană, care sunt valorile UE şi cred că aici unul dintre rolurile mari ale liderilor este să explice încă o dată care este rolul Uniunii Europene", consideră Septimius Pârvu.