Victor Ponta a plagiat - decizie oficială

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis azi că Victor Ponta a plagiat și a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.  Din cei 35 de membri prezenți au votat pentru verdictul de plagiat 34, iar unul s-a abținut.

"Dacă lucrurile vor merge normal, ministrul urmează să retragă teza de doctorat", a declarat, după anunțarea deciziei, Viorel Barbu, președintele CNATDCU, citat de Hotnews.

Victor Ponta are la dispozitie 10 zile pentru a contesta decizia. Dacă decizia rămâne în vigoare, propunerea CNATDCU va fi înaintată ministrului Educației si Învățământului, care este abilitat să dea ordinul oficial de retragere a tezei.

Victor Ponta a negat tot timpul acuzațiile de plagiat, dar la sfârșitul anului 2014 a încercat să renunțe la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de catre Universitatea București.

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Nastase, care în 2003 era prim ministru al României.

Revista Nature este cea care a semnalat, în urmă cu patru ani, plagiatul: "Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă ("whistle-blower" în original - N.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate", se arată în articolul din Nature.