Furtună în Poliţia franceză (Le Figaro)

furtuna_politia_franceza_le_figaro.jpg

Proteste la Paris, în Place de la Republique (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)
Proteste la Paris, în Place de la Republique (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

În Franţa, a venit şi rândul poliţiştilor să protesteze. Potrivit unui ultim bilanţ, 343 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi în ultimele două luni, de când pe străzile Franţei au loc proteste violente. Pe de altă parte, forţele de ordine susţin că de când e stare de urgenţă, au acumulat 18 milioane de ore de muncă suplimentare.

Furtună în Poliţie, scrie publicaţia Le Figaro, care aminteşte că la protestele care au loc de mai bine de două luni în Franţa, din cauza proiectului de lege prin care se vrea schimbarea Codului Muncii, poliţiştii au devenit ei înşişi ţinta nemulţumirii protestatarilor.

Sindicaliştii au ajuns să strige "detestăm Poliţia". Pentru a calma spiritele, Poliţia s-a văzut nevoită să intervină cu jeturi de apă ori cu gaze lacrimogene. Rezultatul: de ambele părţi, sute de oameni au fost răniţi.

Un jurnalist care fotografia protestul din Nantes a fost rănit marţi de o sticlă aruncată de protestatari către forţele de ordine, iar la un protest din Rennes, un student în vârstă de 20 de ani a rămas fără un ochi, după ce a fost lovit de un proiectil.

La Rennes, în Bretagne, în cadrul manifestaţiilor împotriva legii muncii au fost distruse zeci de bancomate, la fel şi vitrinele unor bănci. Din acest motiv, oraşul pare sub asediu: vitrinele au fost înlocuite cu imense plăci de lemn, iar cotidianul Ouest France scrie că există şi o penurie de bani lichizi, întrucât bancomatele vandalizate nu pot fi înlocuite atât de repede.

La începutul săptămânii, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a vizitat oraşul. Îngrijorat, el a precizat că nu poate accepta ceea ce se întâmplă aici şi că nici un teritoriu al Franţei nu poate fi menţinut ostatic prin activităţi violente.

Revenind la poliţişti, un alt motiv de nemulţumire îl reprezintă cele 18 milioane de ore suplimentare acumulate de când în Franţa există stare de urgenţă, în urma atentatelor din noiembrie de la Paris. Toate aceste ore nu au fost plătite până acum, iar de concediu nici nu poate fi vorba. Şi asta deoarece protestele sindicaliştilor nemulţumiţi de legea muncii vor continua. În plus, începe Euro 2016, iar măsurile de securitate vor fi sporite pe durata campionatului de fotbal, între 10 iunie şi 10 iulie. Apoi va urma Tour de France, cel mai mare tur ciclist din Europa, care va avea loc între 2 şi 24 iulie şi care va acoperi întreaga Franţă, dar şi o parte din Spania, Andorra şi Elveţia.