MS : Sănătatea pacienţilor nu e în pericol din cauza calităţii biocidelor din spitale

infectii-spital.jpg

Image source: 
www.revista22.ro

Premierul Dacian Cioloş urmăreşte subiectul soluţiilor dezinfectante din spitale, iar ministerul Sănătăţii trebuie să găsească o soluţie în cel mai scurt timp, inclusiv în ceea ce priveşte laboratorul acreditat. Între timp, ministerul sănătăţii spune că sănătatea pacienţilor nu este afectată de calitatea dezinfectanţilor folosiţi de unităţile sanitare.

Avertismentul către ministrul sănătăţii a venit de la purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Acesta nu a putut să ofere un termen până la care Ministerul Sănătăţii trebuie să soluţioneze problema, dar a avansat ca dată probabilă acestă săptămână. Între timp, Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, doar sub 5% au ieșit neconforme, în ceea ce privește eficacitatea dezinfectanților folosiți. "Consider că pacienții sunt în siguranță în acest moment", a spus Cadariu, într-o conferință de presă. El a precizat că testele au fost efectuate în laboratoare private sau din unitățile sanitare și ale DSP-urilor.  Potrivit ministrului, una din cele aproximativ 150 de probe neconforme a provenit de la Institutul Oncologic Cluj. Ministrul a mai spus că toate informaţiile culese până acum vor fi transmise mai departe procurorilor care au demarat propria lor anchetă. Mai precis, dosarul a ajuns pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. "Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prevăzută de Codul penal și falsificare și substituire de produse », se arată într-un comunicat. Ancheta se va desfăşura în colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sănătății.

Anchetele la nivel oficial au pornit după o serie de dezvăluiri făcute de mass media.  Mişcarea Civică Iniţiativa România a realizat o investigaţie prin care arată că Hexi Pharma a avut, în anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi (unde au fost tratate victime de la incendiul din Clubul Colectiv). Contractele au fost obţinute prin încredintare directă, nu prin licitaţie. Anterior, Hexi Pharma l-a acuzat pe jurnalistul Cătălin Tolontan de defăimare şi a susţinut că firma nu a avut niciun contract cu Spitalul de Arşi in 2015. În fine, Euractiv scrie că, pe langa Hexi Pharma, o alta firma cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulţi bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL. Firma face curat în mai multe spitale din ţară, pentru sume importante de bani.