Naufragiații uitați de la Marea Egee (reportaj FRANCE 24)

plaja2.png

Sursa imaginii: 
France24.com

Marea Egee reprezintă o zonă preferată de trecere pentru refugiații care, pentru a scăpa de războiul din Siria sau de talibanii din Afganistan, vor să ajungă în Europa trecând din Turcia în Grecia. Dar, din pricina ambarcațiunilor rudimentare pe care le folosesc, naufragiile sunt la ordinea zilei. În largul coastei turcești, pescarii se așteaptă oricând să găsească cadavre în plasele pe care le trag din mare ... Reporterul postului de televiziune France24 s-a deplasat în urmă cu câteva zile la Dikili, un mic port turcesc situat în dreptul insulei grecești Lesbos, unul din cele mai căutate puncte de trecere pentru refugiați.

În septembrie anul trecut fotografia unui copil mort și abandonat pe o plajă turcească emoționa o lume întreagă și devenea simbolul unei crize a migrației fără precedent de la al doilea război mondial încoace. Dar de atunci naufragiile au continuat. Sute de mii de oameni au încercat să ajungă în Europa luând această cale extrem de periculoasă. Pe timpul iernii, în loc să se calmeze, situația s-a înrăutățit. Traversarea Mării Egee a devenit cel mai periculos itinerariu din lume pentru cei care visează o viață mai bună, în altă țară, departe de războaiele care le nimicesc propriile lor patrii.

Între Dikili și insula Lesbos sunt doar circa 10 km pe mare, ceea ce face din micuțul sat pescăresc, care vara e o stațiune de odihnă preferată de turiștii din Istanbul sau Ankara, un punct de plecare preferat pentru cei care visează să ajungă în Europa. Și totuși de la începutul anului peste 350 de oameni și-au pierdut viața înecați, potrivit statisticilor oficiale.

În luna ianuarie a avut loc cel puțin un naufragiu pe săptămână și zeci de cadavre au fost aduse de valuri la țărm. Primii martori ai acestor tragedii sunt locuitorii de pe coastele grecești și turcești, mai ales pescarii locali.  În Nord-Vestul Turciei, pentru locuitorii micului sat de pescari Dikili din provincia Izmir, ca și pentru cei din cocheta stațiune balneară Cesme din apropiere, în ultimul an viața cotidiană e marcată de aceste tragedii la care sunt martori, adesea neputincioși. Din poveștile lor aflăm poveștile celor care au încercat zadarnic să ajungă într-o lume pe care o credeau mai bună.