Fără reţete şi trimiteri de la medicii de familie. Pacienţii susţin protestul

doctor-stethoscope_2339713b.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

De vineri, medicii de familie nu vor mai elibera reţete şi nici trimiteri către specialişti pentru pacienţii pe care îi consultă. Este consecinţa unui blocaj legislativ, produs de întârzierea semnării contractului cadru pe anul în curs. În paralel, medicii din spitale au trimis o listă de revendicări la Ministerul Muncii şi cer să nu mai depăşească numărul de 160 de ore de lucru pe lună. Organizaţii ale pacienţilor au anunţat că susţin protestul.

Medicii de familie spun că în ultimii 15 ani contractele cu Casele de asigurări au fost semnate întotdeauna retroactiv. Asta înseamnă că în perioada de la expirarea unui contract şi până la intrarea în vigoare a celui nou, medicii lucrau ilegal. Anul acesta s-au decis să respecte legea şi să nu mai emită reţete gratuite sau compensate sau să mai scrie trimiteri către medicii specialişti. Adică pacienţii pot merge la consultaţie, dar nu vor beneficia de tratament finanţat sau investigaţii de specialitate în sistemul public. 
Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, explică la RFI cum s-a ajuns în această situaţie: “Pentru că noi nu avem semnate contractele adiţionale – din cauză că nu am fost chemaţi pentru a face asta – suntem liberi de contract. Cu alte cuvinte, nu putem elibera reţete şi trimiteri, în lipsa unui contract care să le acopere. Prelungirea contractului cadru a fost aprobată cu întârziere şi nu am putet intra în legalitate la timp. Prin urmare, ceea ce facem, este strică să respectăm legea. Este datorat în exclusivitate lor şi afectează direct pacienţii. E o situaţie care va dura, sunt mii de medici, procesul este de durată.” 

Medicii admit că decizia de a nu prescrie reţete compensate şi gratuite sau de a nu da trimiteri este şi o formă de protest fată de nepăsarea autorităţilor la cererile medicilor. Ogranizaţiile de profil au anunţat intrarea în gevă japoneză încă de la începutul săptămânii trecute, dar fără încetarea activităţii. Ei sunt nemulţumiţi de prevederile noului contract cadru, de lipsa de dialog cu autorităţile Ministerului şi Casei de Asigurări şi de proasta funcţionare a programelor informatice cu care lucrează. Au reclamat blocajele repetate ale sistemului informatic, cardului şi reţetei electronice. Casa obligă şi penalizează medicii care nu înregistrează electronic toată activitatea, dar nu oferă platforme funcţionale şi nu poate fi penalizată pentru că nu face asta. 

 “Când suntem de gardă, lucrăm minim 31 de ore consecutiv. Asta pune în pericol pacientul”

Dincolo de protestul medicilor de familie, cadrele din spitale au început o serie de negocieri cu Ministerul Muncii, referitor la nivelul salariilor şi numărul de ore lucrate. Bogdan Tănase, de la Alianţa Medicilor a participat la negocieri: 
“Situaţia în majoritatea spitalelor este dezastruasă. Să dau doar un exemplu: la Buzău, a rămas un singur medic la urgenţe. Seviciul e deservit cu ajutorul interniştilor şi altor medici, care lucrează fără limită de ore. Dincolo de acest exemplu extrem, orice medic angajat la spital ajunge să lucreze lunar mult peste 160 de ore. Si să nu uităm ce înseamnă garda în România: 24 de ore, după care intri în tura obişnuită de 7 ore, care – trebuie precizat – nu se încheie niciodată după 7 ore. E un acord tacit care spune că pleci din spital când termini ce ai de făcut: după 8, 9 sau 10 ore, la care aduni cele 24 de ore de gardă. Să nu vorbim de medic, dar asta pune în pericol viaţa pacientului. Nu poţi compara calitatea serviciilor oferite după un program normal, cu cele oferite după o asemea tură”. 

În ce priveşte revendicările medicilor de familie, cei din spitale susţin protestele şi solicitările.

Pacienţii susţin protestele 

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) susține acțiunile de protest ale medicilor. Într-un comunicat remis vineri se precizează: “Marea majoritate a revendicărilor medicilor reflectă cauze importante pentru care este afectat grav accesul pacienților la servicii medicale. Problemele medicilor generează probleme pacienților. De prea mult timp activitatea profesională a medicilor noștri este împovarată de o birocrație stufoasă și absurdă care afectează timpul necesar ce trebuie acordat pacienților. Deficientele de legislație duc la imposibilitatea de a oferi medicația și investigațiile medicale necesare.”