(VIDEO) Rep. Moldova: Drumuri blocate, şcoli închise, localităţi în beznă, din cauza ninsorii

În sudul Republicii Moldova, mai multe drumuri locale şi porţiuni de pe drumurile naţionale sunt blocate, iar pe altele se circulă cu dificultate din cauza ninsorii. Sute de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore, iar aproape 200 de maşini au fost deblocate de echipajele de intervenţie. Autorităţile anunţă că sunt mobilizate mai multe autospeciale, care lucrează non-stop la deszăpezirea drumurilor.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, aproape 450 de oameni au solicitat ajutorul salvatorilor, pentru că nu puteau să-și continue drumul, din cauza nămeților.

Printre persoanele salvate sunt mame cu copii minori, dar și zeci de pasageri de pe mai multe rute de pe traseele din raioanele de sudul țării, Cahul, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir și Taraclia.

La unele intervenții au participat și paramedicii SMURD. Totodată, salvatorii au fost solicitați de Serviciul 903 pentru deblocarea mai multor ambulanțe, ce au fost înzăpezite în timp ce se deplasau să acorde ajutor medical mai multor persoane care aveau nevoie de îngrijiri.

Salvatorii au ajutat și drumarii să deblocheze unități antrenate în curățarea unor trasee. În raionul Căușeni, 12 localități sunt fără curent electric.

Până la această oră, drumurile locale spre 36 de localități din şase raioane sunt blocate sau se circulă cu dificultate. Este vorba de raionul Cantemir, Taraclia, Ștefan Vodă, Căușeni, UTA Găgăuzia și Cahul.

Ministerul Educaţiei anunța luni că peste 14 mii de copii din 59 de localități nu au mers la școală din cauza ninsorii.

Totodată, Poliția de Frontieră recomandă evitarea pe cât posibil a călătoriilor în Ucraina sau tranzitarea acesteia, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și situațiilor incerte create pe mai multe trasee naționale și internaționale. La granița cu Ucraina, în legătură cu formarea podurilor de gheaţă pe râul Nistru, punctul de trecere a frontierei de tip debarcader "Soroca-Ţekinovca" şi-a sistat activitatea până la îmbunătățirea condițiilor meteo, care ar duce la deblocarea traficului fluvial. La frontiera moldo-română, toate punctele de trecere sunt funcționale.

Potrivit meteorologilor moldoveni, în următoarele zile ninsoarea se va potoli, dar va fi vreme geroasă, în nordul țării înregistrându-se până la minus 20 de grade Celsius.