Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sean Penn, anchetat, după interviul cu "El Chapo" Guzman

sean_penn_anchetat_interviul_el_chapo_guzman.jpg

Sean Penn şi Joaquin "El Chapo" Guzman (Foto: www.rollingstone.com)
Sean Penn şi Joaquin "El Chapo" Guzman (Foto: www.rollingstone.com)

Actorul Sean Penn este anchetat, după ce i-a luat un interviu lui Joaquin "El Chapo" Guzman, baronul mexican al drogurilor. Americanul s-a întâlnit în secret în jungla mexicană cu liderul interlop, după evadarea acestuia dintr-o închisoare de maximă securitate astă vară.

Potrivit ABC News, anchetatorii vor să afle de ce Sean Penn nu le-a furnizat în timp util informaţii despre mafiotul mexican.

Agenţia Associated Press afirmă că interviul a ajutat autorităţile mexicane să identifice locul în care se afla Guzman, care a fost capturat şi retrimis în închisoare, în cursul zilei de vineri.

Interviul dat publicităţii sâmbătă seară a fost realizat în octombrie 2015, în timp ce liderul cartelului drogurilor din Mexic era dat în urmărire de autorităţile din Mexic şi din Statele Unite.

Actriţa mexicană Kate del Castillo, care l-a însoţit pe Sean Penn în jungla mexicană este anchetată la rândul ei de autorităţile din Mexic pentru implicarea sa în acel interviu secret.

Interviul cu "El Chapo" a apărut în revista Rolling Stone. După ce a călătorit într-o regiune necunoscută, într-un vehicul 4x4, Sean Penn spune că a fost înconjurat de "30 sau 35 de gărzi de corp înarmate", iar în apropiere se aflau alţi soldaţi.

Nici unul dintre soldaţii sau apropiaţii lui "El Chapo" nu vorbea limba engleză, iar discuţiile din junglă au fost traduse de Kate del Castillo, cu care liderul cartelului drogurilor a intrat în contact, după ce actriţa a publicat pe Twitter un mesaj prin care i-a cerut să îşi folosească influenţa pentru a-i ajuta pe oameni.

Actorul Sean Penn a petrecut apoi mai multe săptămâni încercând să îl recontacteze pe "El Chapo" prin intermediul actriţei mexicane şi a primit în cele din urmă o înregistrare video, în care interlopul mexican răspundea întrebărilor pe care starul hollywoodian i le adresase în scris.

Deşi "El Chapo" a negat în mod oficial că ar fi traficant de droguri, el i-a dezvăluit lui Sean Penn că dorea să producă un film care să prezinte povestea vieţii sale. "Furnizez heroină, metamfetamine, cocaină şi marijuana mai mult decât oricine altcineva din lume. Am o întreagă flotă de submarine, avioane, camioane şi bărci", spunea Guzman.

Sean Penn a explicat interesul său faţă de povestea vieţii lui Guzman: "Nu am nici un motiv să mă mândresc cu faptul că ascund secrete, aşa cum ar putea să se interpreteze, că i-aş proteja pe infractori, nici nu mă simt arogant dacă pozez pentru un selfie alături de un agent de securitate pe care nu îl cunosc. Dar trăiesc în ritmul meu. Tot ceea ce spun oricărei persoane trebuie să fie adevărat".

"În calitatea mea de cetăţean american, sunt atras de posibilitatea de a explora acel aspect care nu concordă cu portretizările făcute de guvernul nostru şi de presa noastră acelor inamici declaraţi ai lor. Niciodată, după Osama bin Laden, urmărirea şi fuga unui personaj nu a mai captat interesul şi imaginaţia publicului ca acum. Dar spre deosebire de bin Laden, care s-a bazat pe premisa că întreaga populaţie a unei ţări este definită de - şi, de aceea, este complice - politicile liderilor săi politici, în cazul de faţă, al celui mai căutat traficant de droguri din lume, nu suntem oare, noi, publicul american, complici în această acţiune de demonizare? Noi suntem consumatorii (drogurilor mexicane-n.r.) şi în această calitate suntem complici la toate crimele şi la toate actele de corupţie care erodează capacitatea tuturor instituţiilor de a proteja vieţile cetăţenilor din Mexic şi din Statele Unite şi care reprezintă, de fapt, un rezultat al apetitului nostru insaţiabil pentru drogurile ilicite", a mai afirmat Sean Penn.

Joaquin Guzman, supranumit "El Chapo", a evadat în iulie 2015 din Penitenciarul de maximă securitate Altiplano, fugind printr-un tunel săpat de membrii cartelului de droguri pe care îl conduce. El a fost capturat vineri.