Statul va recalcula pensiile a 60.000 de foști angajați ai MAI

Peste 60.000 de mii de foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne  ar putea avea pensia recalculată, după sistemul pensiilor militare de stat reintrodus din 1 ianuarie 2016. Cei vizați, pot afla detalii de la un număr special înființat de Ministerul de Interne.

Sistemul pensiilor militare de stat a fost reintrodus din 1 ianuarie 2016 după ce a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Peste 60.000 de persoane aflate în evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a MAI vor putea beneficia de o recalcuare a pensiei. Conform actului normativ, baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare va fi o medie a tuturor veniturilor brute în șase luni consecutive. Această perioadă de șase luni va putea fi aleasă de beneficiar doar din ultimii cinci ani de activitate. La media obținută se va putea adauga un spor de cel mult 15%.

Foștii angajați ai Ministerului de Interne pot suna la 021 264 8505, de luni până vineri, în intervalul 08.00- 16.00, unde le vor răspunde specialiștii Casei de Pensii a MAI.

Pe taloanele de pensii din luna ianuarie 2016, va fi introdusă o mențiune prin care oamenii sunt informați că, până la data de 30 iunie își pot exprima opțiunea cu privire la perioada de timp avută în vedere pentru realizarea recalculării pensiei. Cei interesaţi pot transmite, de asemenea, solicitări de informaţii pe mail si pe adresa de corespondenţă a Casei de Pensii a MAI.

Potrivit Legii, vor beneficia de pensii militare, cadrele militare, soldaţii, gradaţii profesionişti, militarii şi jandarmii angajaţi pe baza de contract, preoţii militari, poliţiştii și funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare (care sunt încadraţi în Ministerul Justiţiei sau în unităţi subordonate acestuia).