Nivelul de alertă maximă din Bruxelles, menţinut timp de o săptămână

nivelul_alerta_maxima_bruxelles_mentinut_saptamana.jpg

Soldat belgian, în centrul oraşului Bruxelles (Foto: Reuters/Benoit Tessier)
Soldat belgian, în centrul oraşului Bruxelles (Foto: Reuters/Benoit Tessier)

Alerta maximă este păstrată pentru Capitala Europei cel puţin încă o săptămână, a anunţat prim-ministrul belgian, Charles Michel. Şcolile vor fi închise şi marţi. Anchetatorii belgieni au inculpat altă persoană în legătură cu atentatele de la Paris, este vorba despre una dintre cele 21 de persoane arestate în cursul operaţiunilor antiteroriste care au avut loc duminică seară şi luni.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Şcolile vor fi redeschise miercuri, 25 noiembrie, când este prevᾰzutᾰ ṣi o redeschidere progresivᾰ a metroului.

Alerta maximᾰ  este menṭinutᾰ până cel puṭin sᾰptᾰmâna viitoare. Aceasta se traduce prin anularea unor manifestᾰri ca pieṭele ṣi târgurile de Crᾰciun ṣi derularea evenimentelor sportive ṣi culturale sub protecṭie poliṭieneascᾰ sporitᾰ.

Populaṭia, cᾰreia Guvernul îi mulṭumeṣte pentru înṭelegere ṣi colaborare, este rugatᾰ sᾰ evite lourile aglomerate, sᾰ nu rᾰspândeascᾰ zvonuri ṣi sᾰ-ṣi pᾰstreze calmul.

În cadrul operaṭiunilor de poliṭie derulate duminicᾰ searᾰ ṣi luni în ṣase cartiere bruxeleze, la Charleroi ṣi la Liège au fost arestate 21 de persoane. Una singurᾰ a fost inculpatᾰ în legᾰturᾰ cu atentatele de la Paris, celelalte au fost majoritatea eliberate.

Poliṭia belgianᾰ cautᾰ mai departe cel puṭin doi teroriṣti pierduṭi undeva în Bruxelles sau în regiunea limitrofᾰ.

 

În ce constă ameninţarea teroristă?

 

Primul căutat este Salah Abdeslam, singurul terorist care a ales sᾰ nu se arunce în aer pe 13 noiembrie la Paris. Conform comunicatului de revendicare a atentatelor, un carnagiu ar fi trebuit sᾰ aibᾰ loc ṣi în al XVIII-lea arondisment al Parisului, ceea ce nu s-a întâmplat.

De aici a fost extras însᾰ Abdeslam, la câteva ore dupᾰ atentate, de cᾰtre doi prieteni din Bruxelles la care el a fᾰcut apel. Aceṣtia au mᾰrturisit că Salah avea probabil o centurᾰ cu explozibil asupra lui, când l-au lᾰsat în acea noapte în nordul Bruxelles-ului.

Abdeslam e cᾰutat acum de Poliṭie, dar probabil cᾰ ṣi de organizatorii atentatelor. El ar dori sᾰ sfârṣeascᾰ ceea ce a început la Paris, astfel reiese dintr-o discuṭie între Abdeslam ṣi contacte ale sale din Siria, discuṭie interceptatᾰ de anchetatori.

Poliṭia belgianᾰ explorezᾰ ṣi o pistᾰ legatᾰ de Hasna Ait Boulhacem, veriṣoara unui alt participant la atacurile de la Paris, Abdelhamid Abaaoud. Hasna şi Abdelhamid au fost omorâṭi în atacul forţelor speciale franceze sᾰptᾰmâna trecutᾰ la Saint Denis, dupᾰ ce Belgia a furnizat Franṭei informaṭii despre teroriṣti.

Fratele lui Hasna se aflᾰ pare-se la Bruxelles, unde plᾰnuieṣte, poate în legᾰturᾰ cu Abdeslam, o rᾰzbunare prin atentate concomitente în mai multe puncte ale oraṣului.

 

Haz de necaz

 

Duminicᾰ searᾰ, în timpul operaṭiunilor de poliṭie de la Bruxelles ṣi Charleroi, reṭelele de socializare au fost luate cu asalt. Toatᾰ lumea trimitea mesaje despre ceea ce ṣtia sau credea cᾰ ṣtie despre operaṭiuni. Cei aflaṭi în cartierele vizate de poliţişti au publicat ṣi poze pe Twitter.

Frenezia a durat până când un comunicat al Poliṭiei federale i-a pus capᾰt printr-un text simplu: "Pentru a nu jena operaṭiunile aflate în curs, vᾰ rugᾰm sᾰ nu mai postaṭi nimic despre acestea pe reṭelele de socializare".

Timp de douᾰ ore, pânᾰ la sfârṣitul agitaṭiei, Twitter a fost inundat de poze cu pisici, care au înlocuit informaṭiile sensibile. Cat Pics Attack, cum a fost numit "fenomenul" a fost perceput ca un gest de solidaritate cetᾰṭeneascᾰ.

Luni, Poliṭia a ţinut sᾰ mulṭumeascᾰ celor care au ajutat-o astfel. Ea a publicat pe Twitter o pozᾰ cu un bol plin cu crochete, purtînd logo-ul  Poliṭiei, acompaniatᾰ de textul: "Mulţumim tuturor pisicilor care ne-au ajutat aseară, vă rugăm să vă serviţi".

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre alerta teroristă