Reportaj Republica Moldova: Din fiecare casă e cineva plecat la muncă în străinătate

Sute de mii de moldoveni au luat calea străinătății, din cauza lipsei banilor și a condițiilor precare de trai și de muncă. Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Israel sunt doar câteva dintre țările preferate de cetățenii Republicii Moldova. Aproape un milion de moldoveni se află peste hotare, fie că practică munci sezoniere sau au un loc stabil de muncă, potrivit datelor Biroului de Migrație și Azil. Mulți dintre moldoveni, peste 35%, trimit bani lunar acasă, până la 500 de dolari, în timp ce aproape 20%, peste 500 de dolari pe lună. Totodată, datele primului barometru demografic lansat de Centrul de Cercetări Demografice arată că populația Republicii Moldova este de fapt mai mică de 3,5 milioane de cetățeni, date cu care operează Biroul Național de Statistică. Un reportaj de corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu.

”Am rămas în sat doar bătrânii, tinerii au plecat. Dacă ar fi locuri de muncă, totul bine, ar rămâne în țară”, ne povestește stând pe prispa casei, Constantin Vladimir, în vârstă de 72 de ani, din satul Drăgănești, raionul Sângerei, din nordul Republicii Moldova.

Aflu de la sătean că tinerii care până mai ieri îi erau vecini astăzi sunt departe de casă, în Italia sau Marea Britanie. ”De cinci ani, în Drăgănești o casă nu a fost construită! Toți pleacă. Absolvesc școala și deja se gândesc unde să meargă. În aproape fiecare casă de aici din mahala, cineva este dus peste hotare și nu are de gând să se întoarcă”. Și pentru că dorul este prea mare, drăgăneștanul încearcă să-și convingă feciorul să revină în Republica Moldova, dar se pare că în zadar. ”Nu vrea să se întoarcă acasă. Nu are cum să trăiască în aceste condiții”.

De șapte ani, Maria are grijă de mai mulți bătrâni cu handicap în Israel. A plecat de acasă, după ce a muncit 30 de ani la Chișinău ca asistentă medicală la Spitalul clinic municipal de Urgență, dar și la Spitalul ”Sfânta Treime”, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și în sala de operații. ”Moldova înseamnă familia și rudele apropiate. De asta îmi este dor. Am venit în Moldova, dar cu regret, nu văd nici o schimbare, poate și e mai rău”.

Femeia ar fi gata să revină în Republica Moldova și să o ia de la capăt să profeseze ca asistentă medicală, doar că și-ar dori un salariu mai mare, care să-i permită să aibă grijă de cele două fiice: ”Îmi place munca mea, știu să-mi fac meseria, îmi place să ajut oamenii. Chiar dacă dragostea este mare, dar cu așa salarii mizere din Republica Moldova, este imposibil să trăiești. În 2008, în Moldova primeam în jur de trei mii de lei (cca 150 de euro), chiar dacă aveam mai mulți ani lucrați, mențiuni, pe când o asistentă începătoare lua un salariu cu doar câteva sute de lei mai mic. Vin în concediu în Moldova, dar mi se face dor de Israel. Acolo parcă ar fi casa mea. Cred că asta este specific oamenilor care au plecat din țară. O perioadă de timp poți să stai pe un loc, după care iarăși ești zbuciumat”.

Deși este remunerată mult mai bine în Israel, moldoveanca vorbește despre drepturile care i-ar fi încălcate: ”Dreptul la orele și zilele libere. Chiar dacă într-o zi ai liber și rămâi în casa stăpânului, te impun să ai grijă de el. Nu ai voie să închizi ușa odăii în care poți să stai să te relaxezi. Sărbătorile nu prea sunt plătite. Nici nu ai voie să-ți iei liber, nici nu te plătesc. Sunt și asemenea familii. Totuși, mulți sunt dintre cei care își doresc ca anume moldovenii să le lucreze în casă. Moldovencele sunt îngrijite, fac mâncare gustoasă”.

Aliona și Vasile Rotaru sunt din Călărași. I-am întâlnit la Vama Sculeni, în timp ce se întorceau în Italia, unde locuiesc de zece ani. ”Am venit acasă pentru două săptămâni, cu emoții ne-am văzut părinții. Am luat dulciuri, fructe, legume. Ne-am obișnuit cu produsele moldovenești și sunt mai ieftine. Aici, rândul la vamă este mare și ne ia mai mult timp”.

Tot mai mulți moldoveni ar pleca cu prima ocazie din țară pentru un viitor mai bun și o viață mai sigură, potrivit unui sondaj al Asociației Naționale de Marketing. Oamenii sunt nemulțumiți cum sunt cheltuiți banii publici, în mare parte aceștia ajungând în buzunarele celor de la guvernare.

Reportaj Valeria Vițu, despre moldovenii plecați la muncă în străinătate